Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nové priznanie o zostrelenom boeingu: Vodca proruských radikálov vyšiel s pravdou von!

Systém Buk Zobraziť galériu (2)
Systém Buk (Zdroj: Foto: SITA)

DONECK - Jeden z vodcov vzbúrencov na východe Ukrajiny potvrdil, že proruskí separatisti disponujú protilietadlovým raketovým systémom Buk, ktorým bolo podľa Washingtonu minulý týždeň v Doneckej oblasti zostrelené malajzijské dopravné lietadlo.

Veliteľ práporu Vostok Alexander Chodakovskij v rozhovore pre agentúru Reuters prvý raz od pádu malajzijského lietadla priznal, že proruskí separatisti skutočne systém Buk vlastnia. Chodakovskij taktiež naznačil, že systém protilietadlovej obrany mohol pochádzať z Ruska, kam ho za účelom zahladenia dôkazov o jeho prítomnosti na Ukrajine neskôr odviezli.

Pred tragédiou malajzijského boeingu sa separatisti chválili, že systémom Buk disponujú. Od minulého štvrtka, keď lietadlo s 298 ľuďmi na palube pravdepodobne niekto zostrelil, hlavná skupina separatistov - však takzvaná Donecká ľudová republika - opakovane vyhlasovala, že zbraňami schopnými zostreliť dopravné lietadlo v letovej výške nikdy nedisponovala. 

Systém Buk
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Z raketového útoku na malajzijský boeing Chodakovskij obviňuje Kyjev, ktorý podľa neho zámerne podnikol letecké útoky na ciele v oblasti, kde prebiehajú boje medzi separatistami a ukrajinskou armádou. Ukrajinská strana podľa Chodakovského vedela, že sa tam protilietadlový systém nachádza a že ho separatisti použijú proti útočiacim ukrajinským stíhačkám.

"Vedel som, že jeden Buk prišiel z Luhanska. Vtedy mi povedali, že Buk z Luhanska prichádza pod vlajkou Luhanskej ľudovej republiky (LĽR)," uviedol Chodakovskij.

"O tom (systéme) Buk som vedel. Počul som o ňom. Myslím, že ho poslali naspäť. Pretože som sa o ňom dozvedel práve vo chvíli, keď som zistil, že sa stala tá tragédia. Asi ho poslali naspäť, aby zahladili dôkazy o tom, že tu bol," povedal pre agentúru Reuters Chodakovskij.

"Otázka stojí takto: Ukrajina získala včasný dôkaz o tom, že "dobrovoľníci" (proruskí separatisti) touto technikou disponujú, vinou Ruska. Nielenže (Ukrajina) nič neurobila pre to, aby chránila bezpečnosť, ale vyprovokovala použitie tohto typu zbrane proti lietadlu obsadenému mierumilovnými civilistami," uviedol ďalej Chodakovskij.

Podľa Chodakovského Ukrajina o existencii systému Buk vedela, a vedela aj to, že sa presúva k dedine Snežnoje vzdialenej približne desať kilometrov od miesta, kde sa malajzijské lietadlo zrútilo.

"Vedeli, že (systém Buk) tam bude nasadený a zámerne vyprovokovali jeho použitie leteckým útokom na cieľ, ktorý nepotrebovali, ktorého sa ich lietadlá celý týždeň ani nedotkli," vysvetľuje Chodakovskij.

"A v ten deň intenzívne lietali a presne vo chvíli tej streľby, vo chvíli, keď tade prelietalo civilné lietadlo, začali s náletmi. Aj keď tam bol Buk, a aj keby ten Buk bol použitý, tak všetko pre to, aby došlo k zostreleniu civilného lietadla, urobila Ukrajina," dodáva Chodakovskij.

Premiér doneckej republiky poprel, že by povstalci mali systém Buk 

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj v rozhovore pre britskú spoločnosť BBC poprel medializovanú informáciu, že proruskí povstalci mali systém protilietadlovej obrany Buk, ktorým bolo údajne pred týždňom zostrelené malajzijské civilné lietadlo Boeing-777 s 298 ľuďmi na palube. 

Borodaj tým poprel vyhlásenie jedného z vodcov vzbúrencov na východe Ukrajiny, veliteľa práporu Vostok Alexandra Chodakovského, ktorý v stredu rozhovore pre agentúru Reuters prvý raz od pádu malajzijského lietadla priznal, že proruskí separatisti skutočne systém Buk vlastnia. Chodakovskij taktiež naznačil, že systém protilietadlovej obrany mohol pochádzať z Ruska, kam ho za účelom zahladenia dôkazov o jeho prítomnosti na Ukrajine neskôr odviezli.

"Nie, nedostali sme Buk. Nemáme ho. V tejto oblasti neboli žiadne Buky," uviedol Borodaj v rozhovore, ktorý dnes zverejnila BBC. 

Ako BBC upozornila, Borodaj predtým hovoril, že nevie o žiadnych fotografiách, ktoré zaznamenali systém Buk v oblasti mesta Snižne. Krátko na to však už zmienené fotografie označil za falzifikáty.

Na margo obvinení, že proruské sily na východe Ukrajiny nedôstojne zaobchádzali s telesnými pozostatkami cestujúcich zo zrúteného lietadla a dôkazovým materiálom, Borodaj uviedol, že konali v súlade s požiadavkami medzinárodných pozorovateľov OBSE. Tí údajne vedenie DĽR požiadali, aby "za žiadnych okolností" nemanipulovali s telami, ale počkali na príchod expertov. 

"Čakali sme deň, dva, tri, stále," dodal s tým, že žiadny expert sa neobjavil. "Je absurdné vystaviť telá ešte dlhší čas 30-stupňovým horúčavám," vysvetlil. "To je scéna ako z hororového filmu," dodal. 

Predstaviteľ OBSE Michael Bociurkiw však podľa BBC tvrdí, že misia pozorovateľov nežiadala proruských separatistov, aby sa tiel nedotýkali a nechali ich na mieste tragédie. 

"Nie je súčasťou nášho mandátu, aby sme ľuďom hovorili, čo majú robiť. Našou úlohou je monitorovanie, pozorovanie a podávanie správ," vysvetlil.

V rozhovore, ktorý BBC označila za nezvyčajne úprimný, Borodaj priznal, že povstalci dostávajú podporu zo "strany celého ruského ľudu" v ich boji s ukrajinskou vládou. Pridali sa k nám dobrovoľníci, pričom za jedného z nich označil aj seba, "obyvateľa mesta Moskva".

Doplnil, že "namiesto toho, aby som sedel v zákope so zbraňou v ruke, mám teraz funkciu premiéra". "To je osud," vyhlásil. Borodaj súčasne poprel, že by bol agentom ruskej tajnej služby, ako sa o ňom často hovorí. Priznal však, že má kontakty v ruskej FSB - "ako každý, kto má čo do činenia s elitou spoločnosti".

Austrália vysiela na miesto činu policajtov 

Viac ako 1200 ľudí sa dnes zišlo v katedrále sv. Pavla v austrálskom Melbourne, aby si v rámci smútočného obradu s prvkami rôznych náboženstiev uctili pamiatku 298 obetí havárie lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti, ktoré sa pred týždňom zrútilo na východe Ukrajiny.

Medzi obeťami bolo aj 27 Austrálčanov, ktorých si organizátori osobitne pripomenuli rozmiestnením rovnakého počtu narcisov na schodoch vedúcich do chrámu, informoval denník The Age.

Arcibiskup Philip Freier vo svojom príhovore uviedol, že príbuzní a priatelia obetí si zaslúžia dozvedieť sa, prečo ich milovaní zomreli, napísal denník The Australian. "Bude nepochybne urážkou nášho zmyslu pre spravodlivosť, ak nedôjde k pokroku (pri vyšetrovaní) a k prevzatiu zodpovednosti za to, čo sa stalo," dodal.

Predseda vlády austrálskeho štátu Victoria Denis Napthine, ktorý hovoril s niektorými príbuznými obetí, pred novinármi poznamenal, že "rodiny si veľmi želajú čo najskorší prevoz tiel do Austrálie", aby sa so svojimi blízkymi "mohli v súkromí rozlúčiť". 

Agentúra Reuters dnes informovala, že Austrália je pripravená vyslať na Ukrajinu skupinu policajných dôstojníkov, aby sa stali súčasťou medzinárodného tímu, ktorý by zabezpečil miesto, kde sa pred týždňom zrútilo malajzijské lietadlo Boeing-777. 

Austrálsky premiér Tony Abbott uviedol, že nariadil vyslanie 50 dôstojníkov austrálskej polície do Londýna, kde budú v pohotovosti čakať na ďalšie pokyny. Vysvetlil, že "čím rýchlejšie vyšleme tím, tým rýchlejšie bude aj pátranie" na mieste činu.  

Podľa agentúry DPA sa k vyšetrovateľom tragédie pripoja aj traja experti z Nového Zélandu, ktorí sa v holandskom Hilversume budú podieľať na identifikácii obetí. 

Novozélandskí experti sú medzinárodne uznávanými - v roku 2004 sa zapojili do identifikácie obetí prívalovej vlny cunami v Thajsku a privolávajú ich k zisťovaniu totožnosti obetí lesných požiarov v Austrálii. V roku 2011 identifikovali obete ničivého zemetrasenia, ktoré postihlo novozélandské mesto Christchurch. 

Podľa najnovších správ Malajzia vysiela do Holandska ďalších dvoch súdnych znalcov v odbore patológia, aby tam prepravili vzorky DNA od príbuzných obetí zrúteného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti nad východnou Ukrajinou. 

Vládny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, podľa agentúry DPA uviedol, že Malajzia by uvítala, keby sa identifikácia obetí a prevoz telesných pozostatkov ukončil - pokiaľ možno - do konca moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Ten sa končí túto nedeľu.

DPA dodala, že v súvislosti s vyšetrovaním leteckej tragédie, ktorá si vyžiadala životy všetkých 298 ľudí na palube, sa už v Holandsku nachádza bližšie nešpecifikovaný počet malajzijských policajtov a odborníkov na súdne lekárstvo z ministerstva zdravotníctva.

Ukrajinská televízia Espreso TV v noci nadnes informovala, že medzinárodná organizácia Interpol vysiela do Holandska už druhú skupinu vyšetrovateľov, ktorí majú pomôcť pri objasňovaní okolností pádu malajzijského lietadla. Na webovej stránke Interpolu sa uvádza, že jeho experti sa v Holandsku zapoja do identifikácie obetí. 

Malajzia chce telá obetí identifikovať do nedele 

Malajzia vysiela do Holandska ďalších dvoch súdnych znalcov v odbore patológia, aby tam prepravili vzorky DNA od príbuzných obetí zrúteného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti nad východnou Ukrajinou. 

Vládny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, podľa agentúry DPA uviedol, že Malajzia by uvítala, keby sa identifikácia obetí a prevoz telesných pozostatkov ukončil - pokiaľ možno - do konca moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Ten sa končí túto nedeľu.

DPA dodala, že v súvislosti s vyšetrovaním leteckej tragédie, ktorá si vyžiadala životy všetkých 298 ľudí na palube, sa už v Holandsku nachádza bližšie nešpecifikovaný počet malajzijských policajtov a odborníkov na súdne lekárstvo z ministerstva zdravotníctva.

Ukrajinská televízia Espresso.TV v noci nadnes informovala, že medzinárodná organizácia Interpol vysiela do Holandska už druhú skupinu vyšetrovateľov, ktorí majú pomôcť pri objasňovaní okolností pádu malajzijského lietadla. Na webovej stránke Interpolu sa uvádza, že jeho experti sa v Holandsku zapoja do identifikácie obetí.

Nahrávač hlasu z lietadla je v dobrom stave 

Nahrávač hlasu, ktorý bol umiestnený v pilotnej kabíne lietadla spoločnosti Malaysia Airlines zostreleného nad Ukrajinou, je v dobrom stave. Vyhlásila to v noci na dnes Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO).

Úrad OSN pre civilné letectvo so sídlom v kanadskom Montreale, ktorý pomáha ukrajinským úradom vyšetriť pád civilného lietadla, vy vyhlásení tvrdí, že stále skúma digitálny prístroj na záznam dát z lietadla.

ICAO vyhlásil, že spolupracuje s leteckým priemyslom a miestnymi leteckými úradmi v otázke vyhodnocovania rizík, ktoré predstavuje ozbrojený konflikt pre vzdušný priestor, doplnila agentúra Reuters.

Ministri EÚ a ASEAN rokovali o páde lietadla 

V poradí už 20. stretnutie na ministerskej úrovni medzi EÚ a Združením krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa včera konalo v Bruseli. Slovensko na stretnutí zastupoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Peter Burian.

Ťažiskom dnešných rokovaní ministrov bola podľa Buriana najmä situácia na Ukrajine v súvislosti so zostreleným lietadlom Malajzijských aerolínií. Ministri vyjadrili sústrasť ich rezortnému kolegovi z Malajzie a všetkým krajinám, ktoré prišli o svojich občanov. 

Zároveň zdôraznili, že aj zdanlivo lokálny konflikt, ako ten ukrajinský, môže mať globálne dopady. Udalosti ako je anexia Krymu, cezhraničné zasahovanie susednej krajiny či zneužívanie menšín, sú podľa ministrov oboch zoskupení nebezpečným precedensom pre budúcnosť a môžu byť zneužité zo strany iných štátov či mocností.

"Mnohí vystupujúci na konferencii uviedli, že takýto spor treba riešiť iba politickým dialógom, bez zasahovania zo strany susedov. Určitá paralela sa núka v súvislosti so situáciou v Juhočínskom mori, kde sú otvorené viaceré teritoriálne spory medzi členskými krajinami," povedal Burian. 

Predstavitelia EÚ aj ASEAN sa zhodli na tom, že konfliktné situácie nemožno riešiť násilím, ale je potrebné využiť procedúry medzinárodného práva, morského práva a medzinárodné arbitráže. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu