Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tínedžerka (†16) pila celý deň energetický nápoj: Dehydrovaná zomrela na infarkt!

Lanna Hamannová
Lanna Hamannová (Zdroj: Foto: Facebook)

ARIZONA - Začiatkom júna sa na mexickej pláži v Rocky Point stala tragédia. Zomrela tam len 16-ročná Lanna Hamannová. Zastavilo sa jej srdce. V osudný deň popíjala energetické nápoje. Oficiálne sa ešte nepotvrdilo, čo spôsobilo jej smrť, no rodina a priatelia si myslia, že za nešťastím je práve nebezpečný kofeín, ktorý tieto nápoje obsahujú.

Lanna sa so svojimi priateľmi vybrala na pláž do Rocky Point tráviť prázdniny. V škole bola hviezdou softbalu. Bezstarostnosť a zábava na pláži sa však zvrtla na drámu.

V osudný večer povedala kamarátovmu otcovi, že sa necíti dobre. Krátko nato skolabovala. Lannini kamaráti uviedli, že ich priateľka celý deň popíjala energetické drinky, ale žiadnu vodu. Jej priatelia a rodina sa domnievajú, že nešťastie bolo spôsobené práve tým a taktiež dehydratáciou, ktorú energetické drinky spôsobujú. "Lanna milovala Red Bull. Stále ho držala v ruke," povedal jeden z priateľov portálu time.com.

Vzhľadom na komplikácie s rodným listom dievčiny mala jej rodina problémy dopraviť telo z Mexika späť do USA na pohreb. Vypísala preto zbierku, aby na prevoz zohnala peniaze. To sa aj podarilo. Lannino telo sa vrátilo do Arizony, aby ho pochovali.  

Nebezpečné energetické nápoje

"Pokiaľ ide o energetické nápoje a doplnky, vo výrobkoch existuje toľko vecí, že je ťažké izolovať kofeín," povedal hovorca amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Podľa odborníkov je kombinácia alkoholu a kofeínu nebezpečná, pretože kofeín môže maskovať niektoré zo zmyslových podnetov, ktoré ľudia bežne používajú. U Lanny sa však nepotvrdilo, že by pila počas osudného dňa alkohol.  

Známe prípady úmrtí z minulosti

V Spojených štátoch vyšetrujú úmrtia, ku ktorým došlo v období medzi rokmi 2009 a 2012. Podľa FDA je možné, že zabíjal práve nápoj, ktorý obsahuje vysoké množstvo kofeínu.

Médiami otriasol prípad štrnásťročného dievčaťa, ktoré po vypití dvoch plechoviek drinku v priebehu 24 hodín utrpelo infarkt a o niekoľko dní neskôr zomrelo.  

Známa je aj kauza Kanaďanky Anais Fournierovej, ktorá zomrela koncom roku 2011 na komplikácie súvisiace s vrodenou chorobou srdca. Tie podľa pitevnej správy spôsobilo práve nadmerné množstvo kofeínu v tele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu