Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Briti vybabrali s cirkevnými školami: O stvorení sveta Bohom sa za štátne peniaze už učiť nesmie!

(Zdroj: noquestionleftbehind.com)

LONDÝN - Veľká Británia sa rozhodla predísť podobnej situácii v oblasti vzdelávania, v akej sa momentálne nachádzajú Spojené štáty. Preto v januári tohto roku prijala zákon, ktorým zakázala všetkých verejným, štátom financovaným školám, vyučovať kreacionizmus ako protiváhu evolúcie. Minulý mesiac prijala dodatok, ktorý rovnakým spôsobom obmedzil aj súkromné školy, čo vzbudilo v Británii veľký rozruch.

Jedným z bežných druhov škôl, ktoré fungujú v USA, sú také, ktoré sú financované aj štátom, no čerpajú aj iné zdroje. Na týchto školách existuje určitá „voľnosť“ vo výbere študijných materiálov a pri tvorbe syláb. Keď sa v roku 2012 začali ľudia zaujímať o to, čo sa vlastne na týchto školách učí, rozpútala sa okolo tejto témy veľká diskusia.

Zistilo sa totiž, že rodičia zapisujú deti na podobné školy preto, aby sa vyhli „svetskému“ vyučovaniu. Deti mali totiž poznatky len o kreacionizme, ako o jedinej teórii o vzniku sveta, a teda že život na Zemi vznikol zásahom (konaním) inteligentnej nadprirodzenej bytosti

V upravených učebniciach sa nachádzali kapitoly o Antikristovi chodiacom po Zemi v dnešných dňoch, o ozónovej diere, ktorá je iba konšpiračnou teóriou enviromentalistov v snahe zničiť americkú ekonomiku a o dinosauroch, ktorí žili spoločne s prvými ľuďmi.

Tieto desivé príklady britská vláda prediskutovala a rozhodla, že britské deti nebudú mať šancu ocitnúť sa v podobnej situácii. Po prvotnom zákaze vyučovania kreacionizmu na štátnych školách však v uplynulých dňoch zostrila svoju politiku. Všetky školy, ktoré sa uchádzajú o financovanie aj zo strany štátu, sa budú musieť podvoliť vôli zákonodarcov, inak sa stanú čisto inštitúciami podporovanými iba súkromným kapitálom.

Študenti majú podľa vlády nárok na vyvážené vzdelávanie, kreacionizmus však medzi hlavné myšlienkové filozofické tézy nepatrí, vedci ho považujú za pseudovedu. Omnoho rozšírenejšia je tzv. teistická evolúcia, ktorá predpokladá, že Boh stvoril svet prostredníctvom evolúcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu