Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Obama o islamistických nepokojoch v Iraku: Vláda sa musí snažiť, vojakov nepošleme

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Iracká vláda musí vyvinúť úprimnú snahu pri riešení sektárskych rozporov, inak americká vojenská pomoc pri likvidácii islamistického povstania v tejto krajine nebude úspešná, uviedol dnes americký prezident Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Nemôžeme to urobiť za nich," povedal Obama a dodal, že Spojené štáty svojich vojakov späť do Iraku už nepošlú. Pripomenul však, že požiadal svoj tím poradcov pre národnú bezpečnosť, aby vypracoval viacero alternatív poskytnutia pomoci Iraku, ktoré si následne preštuduje. Ich posúdenie môže podľa amerického prezidenta trvať aj niekoľko dní.

Sunnitská organizácia Islamský štát v Iraku a Levante, ktorá za uplynulý týždeň obsadila viacero irackých miest a v podstate uvrhla krajinu do vojnového stavu, je podľa Obamu regionálnym problémom, ktorý bude problémom dlhodobým. Šéf Bieleho domu ďalej uviedol, že nebezpečenstvo, ktoré predstavujú teroristi v Iraku, môže v konečnom dôsledku ohrozovať záujmy Spojených štátov.

"Budeme musieť urobiť to, že skombinujeme selektívne postupy našich ozbrojených síl, aby sme mali istotu, že ideme po teroristoch, ktorí ohrozujú náš personál v zahraničí a v konečnom dôsledku môžu udrieť aj u nás doma," uviedol americký prezident na trávniku pred Bielym domom, odkiaľ vrtuľníkom odletel na štvordňovú návštevu Kalifornie a Severnej Dakoty.

MZV odporúča okamžite opustiť Irak

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV) odporúča všetkým slovenským občanom, aby okamžite opustili územie Irackej republiky. Informoval tlačový odbor ministerstva. Výnimka platí len pre oblasť irackého Kurdistanu. Podľa ministerstva je bezpečnostná situácia v severozápadnom Iraku dlhodobo kritická. V provinciách Niniwe, Salahuddin a Anbar prebieha občianska vojna a ozbrojené zrážky. Cestovanie v tejto časti krajiny je spojené s ohrozením života. Schopnosť konzulárnej asistencie na území týchto provincií je podľa ministerstva vzhľadom na bezpečnostnú situáciu minimálna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu