Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Obetiam povodní v Srbsku a Bosne prišli na pomoc Rusi aj EÚ

Obetiam povodní v Srbsku a Bosne prišli na pomoc Rusi aj EÚ Zobraziť galériu (3)
Obetiam povodní v Srbsku a Bosne prišli na pomoc Rusi aj EÚ (Zdroj: SITA)

SARAJEVO/BELEHRAD - Srbsku a Bosne s odstraňovaním následkov povodní už pomáha aj Rusko a Európska únia. Moskva do Belehradu ešte v nedeľu poslala dve nákladné lietadlá naložené potravinami, elektrickými generátormi a záchrannými člnmi.

Humanitárnu pomoc a záchranársku techniku poslalo do oboch krajín aj viacero členských štátov Európskej únie vrátane Británie, Nemecka, Rakúska ako aj bývalých juhoslovanských republík Čiernej Hory, Chorvátska a Slovinska. V pondelok v Belehrade pristálo lietadlo, ktoré tam poslala Organizácie Spojených národov (OSN).

Obetiam povodní v Bosne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Oficiálny počet obetí povodní v Srbsku zatiaľ stanovili na viac ako 20, neoficiálne zdroje však hovoria o vyšších číslach. Bez elektriny sú tam desaťtisíce domácností, v Bosne je to až 150-tisíc. Najhoršie je na tom srbské mesto Obrenovac, ktoré sa prakticky celé ocitlo pod vodou. Tá už ale medzitým začala ustupovať, čo uľahčuje záchranárske práce. V Bosne zatiaľ celkový počet obetí dosiahol číslo 19.

Obetiam povodní v Bosne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Povodne budú mať podľa expertov aj obrovský dopad na ekonomiku, najmä na agrosektor, od ktorého sú Bosna a Srbsko životne závislé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu