Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gang Dejdarovho švagra unášal a vraždil milionárov: Šokujúce spovede o brutálnych zverstvách!

 Michael Šváb brat manželky Martina Dejdara Zobraziť galériu (3)
Michael Šváb brat manželky Martina Dejdara (Zdroj: Foto: archív, PolíciaČR)

PRAHA - Českým kriminalistom sa podaril obrovský úlovok. Rozložili nebezpečný gang siedmich páchateľov. V jednom z najväčších procesov v Česku teraz vychádzajú na povrch detaily šokujúcich praktík gangu. Ako z americkej akčnej drámy obžalovaní lákali pod rôznymi zámienkami boháčov do zahraničia. Tam ich unášali, vydierali a niektorých aj vraždili. Zaujímavý na prípade je aj fakt, že šéf gangu Michael Šváb je švagor známeho českého herca Martina Dejdara, a dokonca spolu podnikali.

Prokurátor v obžalobe kladie páchateľom za vinu, že v roku 2011 založili vnútorne štruktúrovanú organizovanú skupinu. Siedmi muži pod rôznymi zámienkami lákali počas troch rokov podnikateľov na stretnutia v zahraničí. Tam ich následne uniesli a vydierali. Všetkých sedem mužov je obžalovaných z účasti v zločineckej skupine. Okrem toho čelia ďalším piatim trestným činom.

Obžaloba hovorí, že hlavným organizátorom gangu je Michael Šváb. Ide o švagra Martina Dejdara. Ako informujú české médiá, herec sa zo začiatku usiloval svojho švagra, brata manželky Daniely, podporovať. Bol na tom finančne zle, preto mu chcel pomôcť. Spolu tak založili produkčnú spoločnosť M.D.M. Production. Natočili aj film Panstvo, ktorý produkoval práve Šváb. Bolo to v roku 1999. Celý projekt ale skončil fiaskom a obrovským dlhom. Ten musel splácať samotný Dejdar.

Piati obžalovaní
Zobraziť galériu (3)
Piati obžalovaní  (Zdroj: Foto: Polícia ČR)

1. prípad -   Finta s jachtou a vyhrážky smrťou

Podľa obžaloby muži spáchali prvý skutok v lete roku 2011 na prelome júla a augusta. Vytipovali si muža, ktorý obľubuje jachting a vylákali ho do Španielska. Vydieraním ho obrali o 34,2 milióna českých korún.

Išlo skutočne o rafinovaný ťah. Ako hovorí obžaloba, Michael Šváb sa prihlásil k poškodenému, pretože vedel, že má peniaze a že obľubuje jachting. O mužovi tiež vedel, že prispieva na charitu. Šváb mu napísal pod vymysleným menom e-mail. Písal, že sa v jeho rodine stala tragédia. Peniaze, ktoré po nej ostali, by chcel darovať na charitu pre deti. Išlo o päť miliónov amerických dolárov. Predtým sa však o tomto kroku chcel poradiť s niekým, kto na charitu prispieva. Pod touto zámienkou a s prísľubom prehliadky jachty pozval Šváb svoju budúcu obeť do španielskej Valencie.

Muž tam skutočne v júli odcestoval. Ako ďalej obžaloba uvádza, na letisko pre neho prišiel Šváb, predstavil sa však ako Robert Kelner. Zaviezol ho do činžiaku. Tam už čakali muži v kuklách. Boli to ďalší obžalovaní. Násilím ho spútali a na nohy mu pripevnili reťaz. Šváb mužovi povedal, že si ho niekto najal, aby ho usmrtil. Dodal však, že za päť miliónov dolárov sa môže vykúpiť. Poškodeného potom zavreli na týždeň do izby. Až po nejakom čase mu dali jesť, piť a uvoľnili putá, aby vykonal osobnú hygienu.

Muž však páchateľom medzi tým vydal kreditku s PIN čislom. Obžalovaní vybrali 65 tisíc českých korún. Potom bol donútený svojmu osobnému bankárovi povedať, aby mu previedol necelá dva milióny dolárov. Obával sa o svoju rodinu. Keď tak urobil, páchatelia ho taxíkom odviezli na letisko. Dostal letenku a vrátil sa do Česka.     
 

2. prípad – Poker s neexistujúcim šéfom

Člen gangu si podľa obžaloby vyhliadol najúspešnejšieho českého hráča v pokri. Chcel ho vylákať do Francúzska, prekazil to hráčov kolega.

Martin Stazsko vyhral v novembri 2011 v Las Vegas zhruba 98 miliónov českých korún. Jeho úspech chceli šikovne využiť obžalovaní muži. Nakontaktovali sa na neho cez Asociáciu českého pokru, dokonca oslovil aj predsedu Milana Slámu.

"V úvode všetko vyzeralo pomerne racionálne, Čech Kelner, pôsobiaci vo firme v Emirátoch s webom, e - mailom aj telefónom, chcel pre otca svojho šéfa, údajne vášnivého hráča pokru, zabezpečiť vianočný darček v podobe súkromnej partie pokru s čerstvým vicemajstrom sveta. Akoby tenisovému fanatikovi dohovorili  stretávku s Federerom," opísal pre idnes.cz Sláma.

Vymyslená hra mala prebehnúť vo francúzskom Cannes. Zrazu však začal Sláma niečo tušiť. Kelner mu totiž napísal, že turnaj sa nebude hrať v kasíne, ale v súkromnej vile, ktorú vlastní rodina Kelnerovho šéfa. Martin nakoniec hru odmietol, no Kelner sa s tým nechcel zmieriť a začal stupňovať tlak, preto Sláma prestal s Kelnerom komunikovať. Takto pravdepodobne uchránil Stazskovi peniaze aj život.

3. prípad – Brutálna smrť v dubajskej púšti

Gangu padol za obeť ďalši muž. Tiež mal blízko k jachtingu, dokonca sa poznal s prvým poškodeným. Obžalovaní si dali za cieľ vylákať muža na obchodné rokovania do Spojených arabských emirátov. Malo sa týkať uzatvorenie zmluvy pre práce na developerskom projekte v Bratislave. Muža sa oklamať podarilo. Súhlasil s tým, že mu ponúkli ubytovanie v apartmáne v Dubaji.

Ako uvádza obžaloba, apartmán bol naozaj prenajatý. Podnikateľ pricestoval do krajiny v januári 2012, tam ho čakali a taxíkom previezli do hotela. V apartmáne ho prepadli a postupovali podobne, ako v prvom prípade. Tiež použili násilie a žiadali platobnú kartu.

Donútili ho vypiť fľašu tvrdého alkoholu, nasadli s ním do auta a odviezli ho do púšte. Páchatelia ho zrazili do piesočnej priehlbiny. Pri realizoví otrasného skutku sa obžalovaní rozdelili. Jedni mu navliekli na hlavu igelitové vrece a dusili ho, zatiaľ čo mu druhí kopali hrob. Udierali ho kameňom do hlavy a takto ho usmrtili. Zavraždeného obrali o 1,8 milióna korún.

4. prípad -  Vražda na talianskej dialnici

Podnikateľ ponúkal cez inzerát na predaj luxusné nehnuteľnosti v centre Prahy za 8,2 milióna amerických dolárov. Na to zareagoval pod vymysleným menom šéf gangu Šváb s tým, že má o ne záujem.   

Gang si prenajal vilu vo Francúzsku. Tam pozvali podnikateľa na stretnutie s fiktívnym investorom. Muž nakoniec vycestoval do Nice. Šváb pre neho prišiel na letisko a priviezol do vily. Tam ho ostatní obžalovaní napadli, na oči mu nasadili lyžiarske okuliare zalepené páskou. Ruky mu spútali a mierili na neho pištoľou s tým, že si niekto objednal likvidáciu jeho dcér. Ak im vyplatí 40 miliónov českých korún, prepustia ho. Keď dá ešte 10 miliónov, povedia mu, kto si vraždy objednal.   

Podnikateľ povedal, že toľko peňazí nemá. Donútili ho, aby kontaktoval svojho bankára v Nemecku, aby predal dlhopisy a akcie.

Muža obžalovaní väznili a viezli ho na neznáme miesto do Talianska. Po ceste však zastali za účelom hygienickej prestávky. Zozadu k nemu pristúpil jeden z obžalovaných a muža strelil do zátylku. Telo neskôr našli talianski policajti.

Gang potom vybral z platobných kariet 31 tisíc korún. Na majetku spôsobili škodu vo výške 191 tisíc korún. O škodu vo výške 9,5 milióna sa pokúsili.

5. prípad -  Kúpa jachty, našťastie gang spanikáril

Obžalovaní na spáchanie ďalšieho skutku využili inzerciu v časopise Yachting revue. Podnikateľ tam mal inzerát, že predá loď Azimut za 700 tisíc eur.   

Šéf gangu Michael Šváb sa mužovi predstavil ako Robert Kelner s tým, že chce loď kúpiť alebo dlhodobo prenajať. Stretnutie dohodli na január 2013 v pražskom hoteli Intercontinental. Tam sa stretol s majiteľom aj kapitánom lode a všetko dohodli.  

Vo februári Šváb a Dimitrov odcestovali do chorvátskeho Šibeniku, kde jachta kotvila, kúpiť ju. O mesiac na to pozvali majiteľa aj s manželkou do Nice podpísať pripravenú zmluvu. 

Podnikateľ s celou rodinou do Francúzska skutočne odletel. Mal však obrovské šťastie, Šváb ho na letisku nečakal. Obžalovaní totiž spanikárili. Vo Francúzsku chceli krátko po sebe podľa obžaloby zlikvidovať dvoch podnikateľov. Jedného tam už v tom čase držali. Obávali sa, že by manželka mŕtveho obchodníka s realitami mohla volať na políciu. Muž jej totiž z Francúzska zatelefonoval. Majiteľa jachty preto nechali na letisku, z gangu ho nikto ďalej nekontaktoval.   

6. prípad - Obrazy za 45 miliónov, nevie sa, či sú pravé

Posledný bod obžaloby sa týka obchodu s umením. Gang sa chcel s použitím násilia zmocniť malieb od Renoira a Picassa a mimo Čiech ich predať za desiatky miliónov.

Začiatkom roku 2012 Šváb oslovil muža, ktorý mal obrazy, kvôli tomu, že ich chce kúpiť. Majiteľa diel prepadli v júni na dvore rodinného domu v Olomouci. Odvliekli ho do pracovne nad garážou, kde mal muž podľa obžaloby trezor. Potom ho spútali, zaviazali mu oči, vyhrážali sa mu a bili ho.

Policajti hovoria, že výška škody je 5 400 českých korún. Čo sa týka obrazov a kresieb údajne za 45 miliónov korún, nie je do dnes isté, či boli pravé, alebo išlo o falzifikáty.
 
 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu