Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Pápež opäť burcuje: Vyzval na spravodlivejšie rozdeľovanie bohatstva

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František vyzval dnes vlády, aby prerozdelili bohatstvo medzi chudobných v novom duchu štedrosti, aby pomohli obmedziť "ekonomiku vylúčenia", ktorá sa v súčasnosti presadzuje.

Hlava rímskokatolíckej cirkvi svoju výzvu predniesla počas prejavu ku generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi a šéfom hlavných agentúr Organizácie Spojených národov, ktorí sa tento týždeň stretli v Ríme, informovala agentúra AP.

Prvý latinskoamerický pápež často kritizuje nespravodlivosť kapitalizmu a globálneho ekonomického systému, ktorý vylučuje veľkú časť ľudskosti. Rovnaké obavy však vyjadrovali aj jeho predchodcovia. František dnes vyzval Organizáciu Spojených národov, aby presadzovala "celosvetovú etickú mobilizáciu" solidarity s chudobnými v novom duchu štedrosti.

Povedal, že rovnejšia forma ekonomického pokroku je realizovateľná prostredníctvom "legitímneho prerozdeľovania ekonomických prínosov zo strany štátu, ako aj nenahraditeľnej spolupráce súkromného sektora a občianskej spoločnosti".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu