Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vatikán: Prípady zneužívania musia vyšetriť jednotlivé štáty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN/ŽENEVA - Vatikán nedisponuje dostatočnými kapacitami ani právomocami na prešetrenie všetkých prípadov sexuálneho zneužívania zo strany katolíckych duchovných. V pondelok to členom Výboru proti mučeniu Organizácie Spojených národov arcibiskup Silvano Tomasi, veľvyslanec Svätej stolice pri OSN.

Tomasiho si členovia výboru predvolali pre podozrenia, že Vatikán nedodržiava princípy dohovoru proti mučeniu, ktorého je od roku 2002 signatárom. Tento rok ide už o druhý prípad, keď musia katolícki duchovní na pôde niektorého z výborov OSN vysvetľovať svoj postup voči duchovným, ktorí sexuálne zneužívali deti a mladistvých.

"Svätá stolica nemá jurisdikciu nad každým jedným členom katolíckej cirkvi," bránil sa v pondelok vo švajčiarskej Ženeve arcibiskup Tomasi. Dohovor proti mučeniu vie Vatikán podľa arcibiskupa efektívne uplatňovať len na území najmenšieho štátu sveta. Svätá stolica síce môže byť "morálnou silou" v boji proti zneužívaniu, "vykonávateľmi spravodlivosti" sú však z právneho hľadiska podľa neho jednotlivé krajiny, kde sa zločiny odohrajú, dodal vatikánsky diplomat.

O odpustenie v súvislosti s početnými prípadmi sexuálneho zneužívania mladistvých zo strany katolíckych duchovných ešte v apríli požiadal aj pápež František. "Cítim sa prinútený... osobne požiadať o odpustenie za škody, ktoré (kňazi) napáchali sexuálnym zneužívaním detí," vyhlásil vtedy. Cirkev si je podľa neho tohto problému vedomá, aj keď počet kňazov páchajúcich tieto skutky "je relatívne malý v porovnaní so všetkými ostatnými kňazmi".

Katolíckou cirkvou v posledných rokoch otriasajú množiace sa škandály okolo zneužívania mladistvých. Prípady zaznamenali v Spojených štátoch, Írsku, Austrálii, ale aj v Nemecku. Vatikán tvrdí, že každý rok dostáva asi 600 sťažností proti kňazom, ktorí údajne sexuálne zneužívali svojich veriacich. Väčšina z prípadov sa však neodohrala v súčasnosti, ale ešte v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Cirkev bola terčom kritiky najmä preto, že kňazov podozrivých z pedofilných praktík biskupi nezbavovali funkcií, ale ich len presúvali do iných diecéz. Pápež František po nástupe do funkcie na jar tohto roku sprísnil zákony týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí. Vatikán chce svoju legislatívu zosúladiť s medzinárodnými dohovormi, ktorých je signatárom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu