Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NATO ukazuje ruskú hrozbu na záberoch z družice: Vojsko 50 kilometrov od Ukrajiny!

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA – Severoatlantická aliancia zverejnila satelitné zábery dokazujúce, že Rusko aj naďalej na hraniciach s Ukrajinou sústreďuje obrovské počty jednotiek a techniky. Zachytávajú napríklad lietadlá Su-27, transportné vrtuľníky Mi-8 a bojové helikoptéry Mi-24.

Satelitné zábery, ktoré novinárom odovzdal veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove, zachytávajú aj tanky a obrnené vozidlá v oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou alebo na pobreží Azovského mora. Podľa NATO majú dokladať, že Rusko stále môže ohroziť mier v oblasti a nie je pravdou, že svoje vojsko stiahol. Zábery majú však byť z 22. až 27. marca, teda štrnásť dní staré. Najbližšia technika je vzdialená 50 km od hraníc s Ukrajinou.

Prezentácia starých záberov však vyvolala aj pochybnosti. Niektoré detaily, ako päťcípe hviezdy slúžiace na označenie na mape, pôsobili ako z čias studenej vojny.

Ruská vláda reagovala vyhlásením, v ktorom opäť odsudzuje "zanietené napodobňovanie rétoriky z éry studenej vojny" zo strany generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena v súvislosti s krízou na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve šéfa 28-člennej aliancie obviňuje z jej premeny na "elitný klub" uplatňujúci v medzinárodnej politike "dvojité štandardy". Reaguje tak zrejme na Rasmussenov utorňajší prejav v Paríži, kde vyzval Rusko na stiahnutie desaťtisícov svojich vojakov, ktorí sú podľa NATO sústredení v oblasti pozdĺž hranice s Ukrajinou.

Aliancia tvrdí, že Moskva týmto spôsobom vyvíja nátlak na vládu v Kyjeve, alebo sa dokonca pripravuje na možnú inváziu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov to popiera a zdôrazňuje, že Rusko má právo presúvať sily na svojom území, ako to uzná za vhodné. Ministri zahraničných vecí NATO minulý týždeň rozhodli o zastavení všetkých druhov spolupráce medzi alianciou a Ruskom.

 

Slovensko je v pohotovosti

V súvislosti so situáciou na Ukrajine stojí pred Slovenskom niekoľko bezpečnostných rizík, ktorým musí maximálne efektívne čeliť. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol premiér Robert Fico.

"Informácie, ktoré máme k dispozícii, potvrdzujú, že hrozba vnútorného vojenského konfliktu v určitej časti Ukrajiny je veľmi vysoká. Rovnako sú informácie o úplnej politickej destabilizácii tohto štátu," vymenoval s tým, že je potrebný neustály monitoring situácie.      Podľa Fica slovenské spravodajské služby pracujú na plné obrátky. Bezpečnostná rada štátu je v stave pohotovosti, pričom nevylúčil, že by ju v krátkom čase mohol zvolať. Zároveň potvrdil pripravenosť vlády, pokiaľ si to situácia vyžiada, predložiť na mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR balíček bezpečnostných opatrení. Ako príklad uviedol prerušenie dodávok náhradných dielov pre slovenskú vojenskú techniku.

Američania majú cvičenie v Rumunsku

Približne 450 amerických a rumunských vojakov a členov technického personálu sa zúčastňuje na spoločnom vojenskom cvičení na severozápade Rumunska, oznámila agentúra AP.

Manévre odštartovali dnes na základni rumunského letectva v blízkosti mesta Campia Turzii v Klužskej župe a potrvajú do 17. apríla. Do cvičenia s názvom Dacian Viper 2014 sa zapojí šesť amerických bojových lietadiel F16 a rumunských stíhačiek MiG-21 Lancer.

Podľa organizátorov bolo cvičenie plánované už dlho pred nedávnou ruskou anexiou polostrova Krym. Účelom menévrov je posilniť pripravenosť pri vykonávaní kombinovaných vzdušných operácií. Rumunsko, podobne ako viaceré ďalšie členské krajiny NATO vo východnej Európe v reakcii na ukrajinskú krízu vyzývajú alianciu, aby posilnila svoju prítomnosť na ich území. NATO už posilnilo ochranu pobaltského vzdušného priestoru a v rámci systému AWAC vykonáva každodenné prieskumné lety nad územím Poľska a Rumunska.

Do Čierneho mora smeruje ďalšia vojenská loď

Do Čierneho mora by vo štvrtok malo priplávať ďalšie plavidlo americkej armády, ktorá chce takto uistiť svojich partnerov v regióne o podpore USA. Podľa stredajších informácií amerického ministerstva obrany torpédoborec USS Donald Cook vo štvrtok prejde cez Bosporskú úžinu. Pentagon zároveň uviedol, že jej cieľom je "bližšie nešpecifikované cvičenie s partnerskými národmi, ktoré má demonštrovať náš záväzok k spojencom z NATO v záujme posilnenia bezpečnosti".

Ďalšie podrobnosti pobytu plavidla pomenovaného po väzňovi z Vietnamskej vojny v Čiernom mori americké námorníctvo odmietlo potvrdiť. V marci do rovnakého regiónu dorazila ďalšia vojenská loď, taktiež torpédoborec USS Truxtun, ktorý absolvoval manévre s rumunským a bulharským námorníctvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu