Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Malajzia požiadala o medzinárodnú pomoc pri pátraní po lietadle duchov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: news.com.au, SITA)

KUALA LUMPUR - Malajzia oficiálne požiadala o pomoc a medzinárodnú koordináciu pátrania po jej nezvestnom linkovom lietadle, ktoré sa s 239 ľuďmi na palube stratilo z obrazoviek radarov 8. marca. Pátranie v súčasnosti zahŕňa dva letové koridory od Kaspického mora až po Indický oceán, informovala dnes agentúra Reuters.

Uviedla, že hoci sa doteraz krajiny zapojené do pátrania koordinovali individuálne, oficiálna žiadosť predstavuje novú diplomatickú fázu operácie, ktorá sa rozrástla na obe pologule a sprevádza ju stupňujúca sa čínska kritika malajzijského postupu pátrania.

Malajzijskí predstavitelia informovali vyslancov z približne 20 krajín o doterajšom vyšetrovaní letu 370 po ukončení pátrania v Juhočínskom mori. Táto diplomatická iniciatíva by mohla byť významná, keďže krajiny zvažujú, či sa majú podeliť o prípadné vojenské údaje o osude nezvestného lietadla. Na takejto spolupráci v kríze sa doteraz blok krajín juhovýchodnej Ázie nedokázal dohodnúť, citoval Reuters nemenovaného diplomata. 

Vyšetrovatelia ešte stále čakajú na odpoveď niekoľkých krajín, ktoré požiadali o spätnú kontrolu cestujúcich z nezvestného lietadla Malajzijských aerolínií. Informoval dnes na tlačovej konferencii šéf malajzijskej polície Chálid Abú Bakar. 

Vyšetrovanie úmyselného odklonenia lietadla z trasy sa podľa jeho slov zintenzívnilo. Polícia vyšetruje pozemných zamestnancov letiska a preveruje aj oboch pilotov, skúma tiež letový simulátor, ktorý objavila pri domovej prehliadka u kapitána stroja, povedal.

Agentúra Reuters citovala tiež šéfa malajzijského civilného letectva, ktorý povedal, že je možné, že lietadlo bolo na zemi, keď vyslalo niektoré satelitné signály. Komunikačný systém lietadla bol vyradený z prevádzky ešte pred posledným rádiovým kontaktom medzi lietadlom a riadením letovej prevádzky.

India prerušila pátranie po zmiznutom boeingu

India prerušila dnes pátranie po lietadle Boeing 777-200ER malajzijskej leteckej spoločnosti, ktoré pred vyše týždňom záhadne zmizlo počas letu z Kualy Lumpur do Pekingu. Informovala o tom agentúra Reuters.

India pátranie prerušila na žiadosť Malajzie. Tá má v úmysle prehodnotiť doterajšie, týždeň trvajúce úsilie nájsť zmiznuté lietadlo s 239 ľuďmi na palube, ktoré bolo podľa najnovších zistení pravdepodobne unesené.

India po lietadle pátrala v dvoch oblastiach - v okolí Andamanských a Nikobarských ostrovov, ako aj ďalej na západe, v Bengálskom zálive. Pátranie v oboch oblastiach bolo zastavené, ale podľa indických predstaviteľov nie je vylúčené, že dôjde k jeho obnoveniu.

"Ide skôr o akúsi prestávku," povedal hovorca veliteľstva indického vojenského námorníctva Sureš Babu. "Malajzijské orgány prehodnocujú situáciu. Musia sa rozhodnúť, či je potrebné presunúť pátranie do inej oblasti," dodal Babu.

Pátranie po lietadle, do ktorého sa doposiaľ zapojilo 14 krajín so 43 plavidlami a 58 lietadlami, je zatiaľ bezvýsledné.

Vyšetrovatelia skúmajú pozadie pilotov zmiznutého lietadla

 Vyšetrovatelia skúmajú v nedeľu osobné, finančné, politické a náboženské pozadie oboch pilotov aj posádky malajského lietadla v snahe vyriešiť záhadu jeho zmiznutia. Pokúšajú sa zistiť, prečo by niekto na palube zámerne odvrátil lietadlo od kurzu a vypol všetky jeho komunikačné zariadenia. Boeing s 239 osobami na palube z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek v sobotu nadránom asi hodinu po štarte, keď sa mal nachádzať nad Thajským zálivom.

Pátranie neprinieslo ani po týždni žiadne stopy po stroji. "Zatiaľ nevylučujeme žiaden motív," povedal zdroj blízky vyšetrovaniu, podľa ktorého komunikačné zariadenia boli zámerne vypnuté a zmiznutie lietadla s najväčšou pravdepodobnosťou nebola náhodná udalosť.

Radar malajzijského vojenského letectva zachytil zmenu trasy letu smerom na západ, pričom sa lietadlo z priestoru Juhočínskeho mora presunulo ponad Malajský polostrov k severnej časti Melackého prielivu. Posledná komunikácia s družicou sa uskutočnila na jednom z dvoch možných "koridorov".

Jeden z nich vedie zo severného Thajska smerom k hranici medzi Kazachstanom a Turkménskom, zatiaľ čo druhý spája Indonéziu s južným Indickým oceánom. Podľa predstaviteľov dopravcu Malaysia Airlines množstvo paliva postačovalo na približne osemhodinový let. Podľa jednej z teórií letel stroj smerom na juh k Indickému oceánu, kde mu došlo palivo a zrútilo sa do mora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu