Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Poľského sériového vraha vraj videli na Slovensku: V tomto meste sa má pohybovať!

Takto údajne poľský vrah vyzerá dnes (vľavo) Zobraziť galériu (3)
Takto údajne poľský vrah vyzerá dnes (vľavo) (Zdroj: reprofoto Fakt)

PIOTRKÓW - Máme sa čoho báť? Obyvatelia žijúci v mestách a obciach blízko poľských hraníc žijú už niekoľko dní v strachu. Z väznice v poľskom Rzeszówe, ktorý je len pár desiatok kilometrov vzdialený od slovenských hraníc, totiž minulý týždeň prepustili jedného z najobávanejších sériových vrahov Mariusza Trynkiewicza. Cez víkend sa navyše objavili informácie, že zločinca previezli na Slovensko a obyvatelia jedného z miest blízko hraníc ho vraj už dokonca aj spozorovali.

Slovensko i Česko cez víkend šokovala správa poľských médií, ktoré tvrdia, že štvornásobný vrah malých chlapcov Mariusz Trynkiewicz po prepustení z basy v Rzeszówe zmizol za hranice a usídlil sa práve v niektorej z týchto dvoch krajín. Naša polícia tieto špekulácie obratom vylúčila a vyjadrila sa, že s poľskou stranou síce spolupracuje, no obávaný zločinec sa v týchto chvíľach v žiadnom prípade na Slovensku nepohybuje. "Na sto percent tu nie je. Sme v kontakte s policajným pridelencom vo Varšave a situáciu monitorujeme," povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Rodičia malých detí žijúcich na poľských hraniciach sú však napriek tomu v strachu. Odo dňa, kedy brutálneho vraha prepustili, majú oči na stopkách a deti strážia na každom kroku. Objavili sa totiž informácie, že Trynkiewicza videli pohybovať sa po Svidníku, ktorý je len 110 kilometrov vzdialený od poľského mesta Rzeszów, kde si vrah odpykával 25-ročný trest.

Poľského sériového vraha vraj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fakt.onet.pl)

Nová identita, byt aj vreckové

Poľský vrah štyroch detí Mariusz Trynkiewicz, ktorý minulý týždeň opustil väznicu v meste Rzeszów po štvrťstoročí za mrežami , žije pravdepodobne so zmenenou identitou v Českej republike alebo na Slovensku. Napísal to cez víkend poľský spravodajský server Fakt s odvolaním na svoje anonymné zdroje. "Žije tam s novou identitou, falošným pasom, zaplateným bytom, telefónom a mesačným vreckovým," uviedol server. Trynkiewicz má údajne k dispozícii 1000 zlotých na deň (približne 240 eur).

Trynkiewicz dostal podľa denníka "za peniaze poľských daňových poplatníkov" od polície novú identitu ako chránený svedok. Akciu pod krycím menom "Trynkiewicz" zorganizovala poľská vyšetrovacia služba CBS už mesiac pred jeho prepustením. Vrah sa zrejme podľa poľského servera presunul do Česka alebo na Slovensko, s ktorými Poľsko údajne podpísalo tajnú dohodu o spolupráci pri ochrane svedkov. "Vyvážame tam svojich ľudí (chránených zločincov) a oni tých svojich privážajú k nám," napísal Fakt.

Trynkiewicz začal s únosmi a zneužívaním malých chlapcov na začiatku 80. rokov, keď bol na vojne. Za prvú sériu prípadov ho vojenský súd poslal na rok do väzenia. Trest mu však bol prerušený, aby sa mohol postarať o chorú matku. Vtedy spáchal svoje najhoršie skutky, keď uniesol, zneužil a zavraždil štyroch chlapcov. Motívom mu vraj bola pomsta za príliš krutý pôvodný trest.

Poľského sériového vraha vraj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ipla)

Súd mu potom v roku 1989 udelil štvornásobný trest smrti. Po páde komunistického režimu ale najvyšší súd absolútny trest zmenil na 25 rokov, pretože Poľsko rušilo trest smrti a doživotný trest vtedy v poľskom práve neexistoval.

Podľa Gašpara na Slovensku nebol a zrejme ani nebude

"Nenachádzal sa na území Slovenska, ani sa nepredpokladá, že by sa mal nachádzať," dodal policajný prezident Tibor Gašpar o Trynkiewiczovom pohybe po prepustení a predpoklade do budúcnosti. Ďalej uviedol, že slovenskí policajti komunikujú s poľskými kolegami a sú informovaní o jeho možnom pohybe na poľskom území. Gašpar informácie zverejnené v poľskom denníku Fakt okomentoval tým, že majú "blízko pojmu poplašná správa".

Šéf slovenských policajtov zdôraznil, že slovenská legislatíva pozná ochranu svedkov, no tá sa netýka prepustených väzňov. Informoval, že Slovensko má s Poľskom bilaterálnu dohodu, ktorá sa týka umiestnenia chráneného svedka. Ak by ho však Poliaci chceli skryť na Slovensku, museli byť poslať žiadosť, ktorá by sa prehodnotila a v prípade, že by jej bolo vyhovené, rozhodnutie by podpisoval policajný prezident. "Žiadnu takúto žiadosť sme nedostali, žiadnu takúto žiadosť som nepodpisoval a nedošlo ku komunikácii v zmysle takýchto dohôd," vyhlásil v súvislosti s medializovanými informáciami Gašpar. Na otázku, ako bude polícia postupovať v prípade, že by tento Poliak prišiel na Slovensko niekedy v budúcnosti, Gašpar uviedol, že polícia by mohla zakročiť, ak by došlo k protiprávnej činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu