Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česká vláda sľubuje nárast penzií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká vláda má pripravený návrh programového vyhlásenia, s ktorým požiada poslancov v snemovni o dôveru. Dôchodcovia v Česku môžu počítať s tým, že penzie im od budúceho roka budú rásť o celú infláciu tak ako pred pár rokmi, ešte pred úspornými škrtmi. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) to uvádza ako jednu zo svojich priorít.

Vládna koalícia ČSSD, ANO a KDU-ČSL tiež potvrdzuje, že zruší druhý dôchodkový pilier, keď sa v rámci dôchodkovej reformy, ktorú presadila vláda Petra Nečasa (ODS), časť sociálnych odvodov odvádzala do penzijných fondov.

Vyplýva to zo 16-stránkového dokumentu, ktorý zahŕňa programové priority ministrov a ktorý bude súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Informácie dnes priniesli spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

V oblasti zdravotníctva česká vláda potvrdzuje plán na rušenie poplatkov u lekára a za recept - zostane len poplatok za pohotovosť. Znížiť sa má DPH za lieky, ale v dokumente nie je uvedená presná výška sadzby.

"Štát prioritne zlepší vlastné fungovanie a spolu s uvedením zákona o štátnej službe do praxe zlepší aj služby pre občanov, bude si vážiť daňových poplatníkov a zabráni plytvaniu pri rozdeľovaní peňazí z ich daní," píše sa v dokumente.

Koaličná vláda chce celé funkčné obdobie dodržiavať kritériá pre prijatie eura, deficit verejných financií by teda nemal prekročiť tri percentá HDP. Vláda sľubuje, že zlepší výber daní a zvýši zdanenie hazardu.

"Dôsledné zapojenie všetkých štátnych inštitúcií do štátnej pokladne umožní aktívne, efektívne a transparentné riadenie výdavkov na centrálnej úrovni. Všetky dáta zo štátnej pokladne sprístupníme verejnosti," píše sa v dokumente. Ministerstvo financií chce centralizovať nákupy tovaru a služieb alebo rozšíriť pôsobnosť NKÚ.

Sobotka dnes odovzdal návrh programových priorít jednotlivých ministrov, ktoré spolu so 40-stranovou koaličnou zmluvou budú tvoriť programové vyhlásenie vlády, šéfovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi a predsedovi ľudovcov Pavlovi Bělobrádkovi. 

Text pripravili cez víkend experti vládnych strán, v utorok ho ministri prerokujú s odbormi a zástupcami zamestnávateľov v tripartite a vláda prerokuje návrh v stredu 12. februára na mimoriadnom večernom zasadnutí. S textom potom kabinet predstúpi 18. februára pred snemovňu. Pred hlasovaním vystúpi aj český prezident Miloš Zeman, ktorého premiér pozval listom takisto na niektoré z budúcich rokovaní vlády, informoval web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu