Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zajac v Mandelovom uchu nezostane, úrady ho dajú odstrániť

Zajac v Mandelovom uchu ostať nemôže
Zajac v Mandelovom uchu ostať nemôže (Zdroj: SITA)

PRETÓRIA - Bronzová socha nedávno zosnulého exprezidenta Nelsona Mandelu stojí pred sídlom vlády v juhoafrickej metropole Pretórii ešte len mesiac, ale už ju čaká oprava. Úrady dajú z ucha deväťmetrovej plastiky odstrániť zajaca, ktorého tam vytvarovali sami sochári.

Výtvarníci Andre Prinsloo a Ruhan Janse van Vuuren si tým podľa agentúry AP vytvorili svojrázny podpis. Vláde sa ale stojaci zajačik v dierke pravého ucha nepáči,a tak ho musia odstrániť.

"Nepatrí to tam," povedal hovorca juhoafrického ministerstva umenia a kultúry Mogomotsi Mogodiri. "Socha predstavuje niečo, na čo sú všetci v Južnej Afrike hrdí," dodal.

Mandela zomrel po dlhej chorobe 5. decembra minulého roka vo veku 95 rokov a bol pochovaný v dedine Qunu, kde prežil detstvo.

Slávnostného odhalenia sochy, ktorá predstavuje usmievajúceho sa Mandelu s roztiahnutými pažami, sa v polovici decembra zúčastnili najvyšší predstavitelia krajiny, členovia exprezidentovej rodiny a tisíce ľudí.

Priestranstvo pred komplexom vládnych budov Union Buildings z čias koloniálnej éry má ako miesto pre monumentálnu Mandelovu sochu svoj ​​symbolický význam. Práve tam exprezident v roku 1994 zložil prezidentskú prísahu a počas 20. storočia tam bol podpísaný aj rad rasových zákonov, proti ktorým celý život bojoval.

Socha s hmotnosťou 4,5 tony stála podľa informácií vlády osem miliónov randov (približne 620-tisíc eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu