Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V Poľsku pozor na slová: Chcú trestať nekorektné výroky o koncentračných táboroch

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau
Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Trestom odňatia slobody do piatich rokov navrhuje trestať poľská konzervatívna opozícia každého, kto v súvislosti s nacistickými vyhladzovacími tábormi z čias druhej svetovej vojny použije slovné spojenie "poľské koncentračné tábory".

Vyplýva to z návrhu, ktorý vo štvrtok večer v parlamente predložila opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS). Ako však konštatuje agentúra DPA, vzhľadom na súčasnú väčšinu v Sejme sú šance na schválenie návrhu PiS malé.

Poslanec PiS Dariusz Piontkowski pri zdôvodňovaní návrhu citoval štatistiku zo správy ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorej len v roku 2012 sa v zahraničných médiách 130-krát spomínal termín "poľské tábory", pričom reč bola o nemeckých vyhladzovacích táboroch postavených nacistami počas druhej svetovej vojny v Nemeckom okupovanom Poľsku.

Autorom jednej zo zmienok je aj americký prezident Barack Obama, ktorý sa neskôr ospravedlnil za použitie slovného spojenia "poľský tábor smrti" namiesto "nacistický tábor smrti v Poľsku", keď prezidentskou Medailou slobody vyznamenával Jana Karského, hrdinu poľského odboja.

Ako informovala DPA, predstavitelia vlády sú k návrhu PiS skôr skeptickí: štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Królikowski uviedol, že "kriminalizácia by mala skôr symbolický význam". Neexistujú totiž právne nástroje, ktoré by umožnili vydanie medzinárodných zatykačov a zaslanie žiadostí o vydanie vo vzťahu k zahraničným novinárom či iným osobám za ich výroky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu