Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ETA sa prihlásila k decembrovému atentátu na madridskom letisku

ETA je zodpovedná za atentát na madridskom letisku.
ETA je zodpovedná za atentát na madridskom letisku.

MADRID - Baskická separatistická organizácia ETA sa dnes prihlásila k zodpovednosti za pumový atentát na madridskom letisku Barajas, pri ktorom koncom roka zahynuli dvaja ľudia. Zároveň však vo svojom komuniké tvrdí, že "trvalé prímerie (vyhlásené vlani v marci) stále platí".

ETA vyhlásenie zverejnila prostredníctvom internetovej stránky baskického denníka Gara, ktorý tradične využíva na šírenie svojich vyhlásení. Denník však neuviedol žiadne podrobnosti z komuniké, ktoré je vždy napísané len v baskičtine. Explózia nálože nastraženej v automobile zničila 30. decembra 2006 päťposchodovú budovu garáží. Zahynuli pri nej dvaja Ekvádorčania a zranenia utrpelo 26 ľudí. Vláda na útok reagovala zastavením plánov na rokovanie s ETA a označila mierový proces za ukončený.

Minister vnútra Alfredo Pérez Rubalcaba v reakcii na prvé správy o priznaní upozornil, že ETA "sa môže vydať len jedinou cestou, a tou je ukončenie násilia". Baskická organizácia vlani v marci vyhlásila prímerie, ktoré označila za trvalé. Podľa jej dnešného komuniké je "stále v platnosti".

Podozrenie, že atentát bol dielom ETA, vyvolal anonym, ktorý na bombu telefonicky upozornil a oznámill, že hovorí v mene skupiny. Predstavitelia politického krídla ETA, ilegálnej strany Batasuna, oznámili, že ich atentát zaskočil. Naznačili tým rozpor medzi oboma tábormi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu