Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Teta Kim Čong-una si môže vydýchnuť, poprave sa asi vyhne

Severokórejský líder Kim Jong Un a jeho teta Kim Kjong-hi
Severokórejský líder Kim Jong Un a jeho teta Kim Kjong-hi (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - V Severnej Kórei vymenovali tetu vodcu Kim Čong-una do výboru, ktorý organizuje pohreb vysoko postaveného člena vládnucej Kórejskej strany práce. Informovala o tom dnes agentúra AP a vyvodila z toho, že Kim Kjong-hi zatiaľ nehrozí, že by ju bezprostredne mohol stihnúť manželov osud. Jej muž a Kimov kedysi mocný strýko Čang Song-Tchéky bol v minulých dňoch popravený za vlastizradu.

O tom, čo postihne Kim Kjong-hi, sa zatiaľ iba špekulovalo. Je to mladšia sestra zosnulého otca terajšieho vodcu Kim Čong-ila a podľa niektorých správ má zdravotné ťažkosti. V sobotu sa jej meno objavilo medzi menami ďalších významných osôb, ktoré tvoria pohrebný výbor pre zosnulého významného člena strany. Výbor má asi 50 členov a meno Kimovej tety bolo na šiestom mieste.

Jej manžel Čang Song-Tchéky zastával funkciu podpredsedu Komisie národnej obrany a patril medzi najmocnejších mužov v krajine. Po smrti Kim Čong-ila koncom roka 2011 pomáhal ešte len tridsaťročnému Kim Čong-unovi pri upevňovaní moci. Podľa analytikov so svojou manželkou v skutočnosti Severnej Kórei vládol. V pondelok však KĽDR oznámila, že bol zosadený zo svojich funkcií, pretože viedol "kontrarevolučnú frakciu".

Kim Kjong-hi má 67 rokov, vedie organizačné oddelenie Kórejskej strany práce a má tiež generálsku hodnosť. Podľa analytikov citovaných agentúrou AP nie je vylúčené, že dala súhlas na zosadenie manžela z funkcií, ale nie na popravu. Kim a Čang sa vzali v roku 1972, ale v minulých rokoch už manželstvo nefungovalo.

Ich jediná dcéra podľa juhokórejských médií spáchala počas štúdia v Paríži v roku 2006 samovraždu. Pokiaľ jej to zdravie dovolí, mala by sa Kim Kjong-hi objaviť v utorok medzi vysokými predstaviteľmi na akciách usporiadaných k druhému výročiu úmrtia Kim Čong-ila .

AP pripomína, že keď sa nedávno objavila na verejnosti, bola Kim Kjong-hi veľmi bledá. Svoje verejné aktivity značne obmedzila a hovorí sa o tom, že chorľavie s pečeňou a srdcom. Jeden z juhokórejských analytikov sa domnieva, že Čang mohol byť odstavený práve vďaka tomu, že jeho manželka stojí dlhšiu dobu mimo aktívnej politiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu