Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Orkán Xaver útočí: Slovenka v Edinburghu zažila najhoršie chvíle svojho života!

Silný vietor už narobil problémy v Británii Zobraziť galériu (33)
Silný vietor už narobil problémy v Británii

BERLÍN/LONDýN - Prvé dopady mohutnej búrky Xaver sprevádzanej víchrom o sile orkánu pocítili dnes okolo poludnia severné Nemecko, škandinávske krajiny a Británia. Švédsko hlási dve obete, Británia štyri. V Škótsku zostali desiatky tisíc ľudí bez elektriny a na celom severe Európy bol zrušený rad vlakových, leteckých a trajektových spojení. Uzavreté boli tiež školy. V pobrežných oblastiach sa vztyčujú protipovodňové bariéry v obavách zo záplav spôsobených vysokými morskými vlnami.

Nachádzate sa v oblasti zasiahnutej búrkou? Napíšte nám bližšie informácie o tom, čo sa okolo vás deje, alebo pošlite fotografie aj s popisom na e-mailovú adresu tipy@topky.sk a my ich uverejníme v článku.

Slovenka píše zo Škótska: Bol to najhorší vietor v živote, sme odrezaní!

"Zdravím. Ja sa nachádzam v Škótsku, v Edinburghu. Vietor začal včera okolo 3 nad ránom, ale to, čo tu bolo okolo 7 az 8, sa nedá popísať. Asi najhorší vietor, aký som kedy zažila. Sme bez elektriny a plynu a neviem, ako dlho to tak bude," píše naša čitateľka Nikkie. Ako ďalej vraví, už bola aj v kontakte s mamou, ktorá sa od úľavy rozplakala. Situacia je momentálne údajne pokojná, následky sú však viac než zle - popadané stromy a zničené autá.

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: internet)

Takto vyčíňa orkán v Dánsku.

Letisko v Birminghame a prudký vietor. Nikto z nás by asi nechcel byť na mieste týchto pasažierov.

Nemecko čaká ťažká noc

Nemecký meteorológ Dominik Jung tvrdí, že odbornícisú prekvapení silou búrky, ktorá naberá každou minútou na sile. Nemecko podľa neho čaká noc pravdy. „V niektorých oblastiach dosiahne vietor rýchlosť 150 km/h.,“ uviedol s tým, že by sa to dalo považovať už za hurikán.  Pohotovosť majú hasiči, policajti aj záchranári. Na viacerých miestach vytvorili protipovodňové hrádze.

 

Poliaci berú búrku veľmi vážne

Obyvatelia poľského Gdanska, ktorý sa nachádza na severe krajiny pri brehu Baltského mora, boli varovaní pre búrkou. Nemajú dokonca vychádzať ani z domov.

Zatiaľ najväčšia sila vetra bola v Nemecku nameraná v Deutsche Bucht pri Severnom mori a dosiahla 148 kilometrov za hodinu.

Silný vietor sa podpísal pod nehodu v Škótsku, pri ktorej zahynul vodič kamióna.
Zobraziť galériu (33)
Silný vietor sa podpísal pod nehodu v Škótsku, pri ktorej zahynul vodič kamióna.  (Zdroj: SITA)

Británia má mať najhoršie za sebou už v noci

Britské portály píšu o jednom mŕtvom, 120-tisícoch domácnostiach bez elektriny a najhorších prílivových vlnách za 60 rokov. To najextrémnejšie by však malo vraj prísť približne o desiatej hodine večer. Najbližších 36 hodín sa musia obyvatelia pripraviť na neľahké časy. Na škótskej vysočine namerali nebývalo silný víchor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 229 kilometrov za hodinu.

Spadnuté stromy blokujú nemecké cesty

Najnovšie problémy s nepriechodným úsekom majú na diaľnici A7 pri Flensburgu. Spadnutý strom tu zasiahol kamión, jeho vodič však neutrpel žiadne zranenia.

Meteorológovia zároveň predpovedajú, že najväčšie peklo by nemecký Hamburg malo zasiahnuť v piatok o šiestej hodine ráno.

Letisko v Hamburgu zrušilo do večera takmer všetky lety.
Zobraziť galériu (33)
Letisko v Hamburgu zrušilo do večera takmer všetky lety.  (Zdroj: Twitter)

Sila vetra vo väčšine nemeckých miest stúpla.
Zobraziť galériu (33)
Sila vetra vo väčšine nemeckých miest stúpla.  (Zdroj: bild.de)

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Mirror)

Zábery zo Severného Írska.
Zobraziť galériu (33)
Zábery zo Severného Írska.  (Zdroj: SITA)

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

Vo Walese už museli evakuovať ľudí pred záplavami.
Zobraziť galériu (33)
Vo Walese už museli evakuovať ľudí pred záplavami.  (Zdroj: SITA)

Veľké vlny majú aj v Belgicku.
Zobraziť galériu (33)
Veľké vlny majú aj v Belgicku.  (Zdroj: SITA)

Holandsko vydalo pre niektoré časti krajiny výstrahu 3. stupňa
Zobraziť galériu (33)
Holandsko vydalo pre niektoré časti krajiny výstrahu 3. stupňa  (Zdroj: Twitter)

 

Vyhrať boj s vetrom je neľahké. Takto sa trápia obyvatelia britského Leedsu.

Švédi nenechávajú nič na náhodu

Vo švédskom Malmö mesto uzavrelo všetky rekreačné zariadenie ako telocvične, plavecké bazény, športové ihriská, klziská aj bowlingové dráhy. Dôvodom je to, že nemôže byť zaručená bezpečnosť návštevníkov ani zamestnancov.

Prvé škody v Hamburgu, odpojená veterná elektráreň

Jedným z dôsledkov silnej búrky Xaver budú určite aj materiálne škody. Prvé v Hamburgu zaznamenali po tom, čo na auto spadol strom. Našťastie vodič vyviazol bez zranení. Hasiči už v súvislosti s počasím hlásili 25 výjazdov.

V dôsledku nepriaznivej situácie sa automaticky vypla aj veterná elektráreň na poloostrove Fischland-Darß-Zingst, keďže rýchlosť vetra prekročila povolených 25 metrov za sekundu. Mohlo by totiž dôjsť k poškodeniu turbín.

Situácia o 17. hodine
Zobraziť galériu (33)
Situácia o 17. hodine  (Zdroj: Focus.de)

Nemecký Bild na svojom portáli informuje aj o aktuálnej sile vetra. Takto to vyzeralo v jednotlivých mestách o 14-tej hodine.
Zobraziť galériu (33)
Nemecký Bild na svojom portáli informuje aj o aktuálnej sile vetra. Takto to vyzeralo v jednotlivých mestách o 14-tej hodine.  (Zdroj: bild.de)

Už len meter a nábrežie v nemeckom Bremerhavene je pod vodou.
Zobraziť galériu (33)
Už len meter a nábrežie v nemeckom Bremerhavene je pod vodou.  (Zdroj: wetteronline.de)

Zábery z letiska v Glasgowe dokazujú, že vietor dokáže pohnúť aj takými kolosmi, ako sú dopravné lietadlá.

 

Predpoveď počasia neveští nič dobré

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: daily mail, welt.de)

Postup búrky v hodinách.
Zobraziť galériu (33)
Postup búrky v hodinách.  (Zdroj: daily mail, welt.de)

Zajtrajšia vízia pre Britániu.
Zobraziť galériu (33)
Zajtrajšia vízia pre Britániu.  (Zdroj: daily mail, welt.de)

Tretí najvyšší stupeň výstrahy zatiaľ vo Švédsku nepadol.
Zobraziť galériu (33)
Tretí najvyšší stupeň výstrahy zatiaľ vo Švédsku nepadol.  (Zdroj: shmi.se)

Na silný vietor sa má pripraviť aj Slovensko

Takmer celé Slovensko bude oddnes trápiť silný vietor, pre hory na severe Slovenska platí výstraha druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) však pred vetrom varuje aj v iných krajoch Slovenska.

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SHMÚ)

Druhý stupeň výstrahy platí v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji oddnes od 18:00 do soboty 7. decembra do 12:00. Fúkať bude na hrebeňoch hôr v prípade druhého stupňa výstrahy v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín. Vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 25 až 33 metrov za sekundu.

Prvý stupeň výstrahy platí takisto oddnes od 18:00 do piatka 6. decembra do 23:00 v Trenčianskom a Košickom kraji. Tam môže vietor v nárazoch fúkať rýchlosťou 19 až 26 metrov za sekundu. K výstrahe v týchto krajoch sa v piatok pridá aj prvý stupeň výstrahy v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Tu začne fúkať v piatok o 5:00 ráno, výstraha bude platiť do soboty 7. decembra do 12:00. SHMÚ očakáva, že vietor bude fúkať rýchlosťou 17 až 23 metrov za sekundu. Silný vietor môže pre rôzne aktivity predstavovať potenciálne nebezpečenstvo, ľudia by si preto mali dávať pozor.

SHMÚ však okrem vetra varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa v tomto prípade platí na severe Slovenska od piatka 6. decembra od 3:00 do soboty do 19:00. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Pri ich tvorbe by si mali dávať veľký pozor predovšetkým vodiči. Snehové jazyky a záveje predstavujú na cestách potenciálne nebezpečenstvo.

Sever Nemecka sa pripravuje na najhoršie

Podľa meteorológov by mal sever Nemecka dnes bičovať vietor o rýchlosti až 140 km/h. Na fotografii auto bojuje so silným vetrom počas búrlivej víchrice na severnom pobreží v nemeckom meste Dagebuell.

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA, North News, Network Rail, Twitter)

Obyvatelia severného Nemecka sú pripravení aj na hroziace povodne.

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA, North News, Network Rail, Twitter)

Poľsko už vydalo varovanie, v Škótsku bez elekriny

Poliaci už varujú pred búrkou, ktorá má zasiahnuť aj ich krajinu.
Zobraziť galériu (33)
Poliaci už varujú pred búrkou, ktorá má zasiahnuť aj ich krajinu.  (Zdroj: fakl.pl)

V Škótsku boli prerušené dodávky elektriny až do 100 000 domácností, úplne bola zastavená železničná doprava a odvolali rad letov. Na škótskej vysočine namerali nebývalo silný víchor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 229 kilometrov za hodinu a extrémne počasie si vyžiadalo uzavretie množstva škótskych ciest a mostov.

Pri dopravnej nehode západne od Edinburghu zahynul vodič kamiónu a štyria ľudia utrpeli zranenia, keď tu víchor prevrátil nákladné vozidlo na niekoľko áut. Centrálna vlaková stanica v meste Glasgow musela byť dnes evakuovaná, keď trosky prerazili sklo v streche staničnej budovy.

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Daily Mail)

Anglicko a Holandsko už stavajú protipovodňové bariéry

Britské úrady oznámili, že kvôli búrke, ktorú v Nemecku označujú Xaver, vo Švédsku Sven a v Dánsku Bodil, zdvihnú protipovodňovú bariéru na Temži určenú k ochrane Londýna. Unikátnu protipovodňovú zábranu Oosterscheldekering zdvihlo po prvýkrát od roku 2007 aj nízko položené Holandsko.

Obrovské vlny bičujú prístav v meste Whiteheaven, kde dnes ráno víchrica spôsobila dopravný chaos.
Zobraziť galériu (33)
Obrovské vlny bičujú prístav v meste Whiteheaven, kde dnes ráno víchrica spôsobila dopravný chaos.  (Zdroj: SITA, North News, Network Rail, Twitter)

V juhošvédskom kraji Skane od dnešného rána nefungujú žiadne vlakové spoje a železničná doprava už bola zastavená aj v Dánsku. Niektoré spoje zrejme obnovia až v sobotu dopoludnia. Ak bude búrka veľa silná, mohol by podľa dánskej tlačovej agentúry Ritzau byť uzatvorený aj most cez úžinu Öresund, ktorý spája Dánsko a Švédsko. Besnenia živlu zrejme nebude ušetrená ani dánska metropola Kodaň, kde sa jeho dopad čaká dnes večer.

Snežiť má aj v nižínách, Nemecko postihne búrka desaťročí

Búrka postupujúca z Atlantického oceánu od Grónska smerom na východ tiež vraj ženie do Európy arktický vzduch a aj v nižších polohách je možné očakávať sneženie.

Na severe Nemecka môže byť orkán Xaver najsilnejšou búrkou za posledných niekoľko desaťročí a víchor tu do večera podľa očakávania dosiahne až 160 kilometrov za hodinu. Búrka si vynútila zrušenie asi stovky letov na letisku v Hamburgu a značne ochromila železničnú dopravu v severnom Nemecku. Trajektové spoločnosti nevypravili niektoré spoje na nemecké ostrovčeky ležiace v Severnom mori, podobne je trajektom nedostupný švédsky ostrov Bornholm. Prílivové vlny môžu na severe Nemecka dosiahnuť až desiatok metrov.

V prímorskom Dolnom Sasku a na západnom pobreží Šlezvicko-Holštajnska bolo na dnešok v mnohých školách odvolané vyučovanie. Uzavreté sú tiež vianočné trhy vo veľkých severonemeckých mestách ako Hamburgu, Kieli a Lübecku. Úrady tiež vyzvali občanov v rizikových oblastiach, aby počas búrky nevychádzali z domu a aj po jej odchode sa vyhýbali lesom.

Podľa meteorológov by Xaver v severnom Nemecku mohol vyčíňať až do piatku a mohol by spôsobiť väčšie škody ako búrka Christian, ktorá na severe Európy v októbri porážala stromy, odnášala strechy a vyžiadala si 16 mŕtvych.

Takto dopadol nemecký Hamburg po ničivej búrke v roku 1962.
Zobraziť galériu (33)
Takto dopadol nemecký Hamburg po ničivej búrke v roku 1962.  (Zdroj: wikimedia)

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: wikimedia)

Britskí a nemeckí meteorológovia predpokladajú, že vietor dnes v nárazoch dosiahne rýchlosť až 145 kilometrov za hodinu. Britská agentúra pre životné prostredie predpokladá, že prívalové vlny môžu v pobrežných oblastiach spôsobiť "značné" záplavy. Úrady v Londýne rozhodli o uzavretí bariéry na Temži, aby chránili mesto. 

Búrka Xavier bude podľa viacerých meteorologických služieb veľmi silná.
Zobraziť galériu (33)
Búrka Xavier bude podľa viacerých meteorologických služieb veľmi silná.  (Zdroj: estofex.org)

Svoje si užijú aj Slováci.
Zobraziť galériu (33)
Svoje si užijú aj Slováci.  (Zdroj: Daily Mail)

Prepravné spoločnosti zrušili niektoré trajektové linky na nemecké ostrovy v Severnom mori a národná železničná spoločnosť Deutsche Bahn vydala varovanie, že na severe Nemecka môže dôjsť k meškaniu niektorých spojov.

Rozbúrené Severné more v nemeckom Dagebuelle.
Zobraziť galériu (33)
Rozbúrené Severné more v nemeckom Dagebuelle.  (Zdroj: SITA)

Orkán Xaver útočí: Slovenka
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká meteorologická služba vyhlásila, že búrka, ktorá nabrala silu nad Atlantickým oceánom pri grónskych brehoch a postupuje smerom na východ, prinesie do Európy arktický vzduch, čo znamená, že sneženie možno očakávať aj v nížinách.

Búrka Xaver vyradila celú železničnú trať, tisíce ľudí v Británii bez elektriny

Celú škótsku železničnú sieť vyradila dnes z prevádzky búrka Xaver, sprevádzaná nárazovým vetrom s rýchlosťou viac ako 160 kilometrov za hodinu. Podľa správ stanice BBC zostalo bez elektriny približne 40.000 domácností.   

V dôsledku lokálnych záplav, spadnutých stromov alebo prevrátených kamiónov museli uzavrieť množstvo ciest a mostov po celom Škótsku a úrady varovali motoristov, aby sa nevydávali na cesty. Na severe Škótska zaznamenali nárazy vetra s rýchlosťou až 183 kilometrov za hodinu.

Železničná spoločnosť ScotRail na neurčito pozastavila premávku všetkých svojich vlakov.

Hlavnú vlakovú stanicu v Glasgowe podľa novín The Scotsman evakuovali po tom, ako na jej sklenenú strechu dopadli vetrom prinesené kusy materiálu a hrozilo potenciálne riziko zranenia cestujúcich. 

Letiská v Glasgowe, Edinburghu a Aberdeene museli zrušiť časť letov a v obmedzenom režime premáva i trajektová doprava pri pobreží Škótska. Extrémne počasie si vynútilo aj uzavretie škôl na severe krajiny. 

Búrka Xaver spôsobila výpadky elektriny a dopravné komplikácie aj v ďalších častiach Spojeného kráľovstva vrátane Severného Írska. Obyvatelia pobrežných oblastí Anglicka sa pripravujú na najväčšiu prílivovú vlnu za posledných 30 rokov. Pre oblasť bolo vydaných 18 vážnych varovaní upozorňujúcich na riziko záplav.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu