Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvá reakcia sveta na Kotlebovo víťazstvo: Musíme zakázať neonacistov v Európe!

Viacheslav Moshe Kantor Zobraziť galériu (2)
Viacheslav Moshe Kantor

BRATISLAVA – Správa zo Slovenska o víťazstve Mariána Kotlebu v druhom kole župných volieb obletela svet. Reakcie nenechali na seba dlho čakať. Najtvdšie vystúpil šéf Európskeho židovského kongresu, ktorý vyzval Brusel, aby postavil všetkých pravicových exrémistov mimo zákon. Dôvodom je práve rastúci extrémizmus v Európe, ktorý súvisí s ekonomickou krízou.

Predstavitelia Európskej úniu musia podniknúť kroky na zvrátenie rozmachu neonacistických politických strán,“ vyhlásil prezident Európskeho židovského kongresu (EJC) Viacheslav Moshe Kantor.

Kantor vydal vyhlásenie v nedeľu hneď po oficiánom oznámení o víťazstve bývalého predsedu zakázanej Strane národnej pospolitosti Mariána Kotlebu.

Marián Kotleba počas stretnutia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Neonacisti získavajú početné politické víťazstvá a využívajú demokratický politický systém proti demokratom,“ povedal Kantior.

Demokracia sa musí brániť. Predstavitelia Európskej únie by mali okamžite vytvoriť plán, ktorý by zahŕňal aj zákaz neonacistických politických strán. Musia sa postaviť tomuto fenoménu, skôr než bude príliš neskoro.“ dodal.

Kantor upozornil na to, že sa Kotleba „často zapájal do protirómskych demonštrácií alebo pochodov. So svojimi sympatizantmi si pripomínali s nacizmom spriaznený Slovenský štát a jeho prezidenta Jozefa Tisa. Viackrát bol aj zadržaný a obvinený.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu