Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Kábule sa rozhoduje o zotrvaní amerických vojsk v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Stovky kmeňových vodcov, vplyvných predstaviteľov a vládnych úradníkov sa zišli dnes v Kábule, aby debatovali o bezpečnostnom pakte so Spojenými štátmi, ktorá by umožnila americkým silám zotrvať v krajine aj po stiahnutí medzinárodných bojových síl vedených NATO do konca roka 2014.

Zasadnutie Lóje džirgy - Veľkej rady - sa začalo len deň po tom, ako Kábul a Washington odsúhlasili návrh dohody o podmienkach, za ktorých americkí vojaci a časť ich základní môžu zostať v Afganistane aj po roku 2014 a bojovať proti príslušníkom fundamentalistického hnutia Taliban. Kompromisné riešenie dohody sa podarilo nájsť na poslednú chvíľu - po vyše roku rokovaní, upozorňuje agentúra Reuters. 

Afganskí politickí a kmeňoví vodcovia, ktorí do Kábulu pricestovali z celej krajiny, netajili pocit frustrácie zo spôsobu, akým Washington a Kábul viedli rokovania o zmluve, známej aj ako bilaterálna dohoda o bezpečnosti (BSA). Taliban zasa zasadnutie Lóje džirgy odmietol a označil ho za žart. 

V okolí dejiska päťdňového zhromaždenia platia už niekoľko dní sprísnené bezpečnostné opatrenia - napriek tomu v sobotu v blízkosti obrovského stanu, kde sa rokuje, došlo k samovražednému atentátu, ktorý si vyžiadal najmenej desať obetí a vyše 20 zranených. V roku 2011, keď sa kmeňoví vodcovia zišli naposledy, fundamentalistickí povstalci vypálili na stan dve rakety. Útok si vtedy nevyžiadal obete ani zranených.

Očakáva sa, že prezident Hámid Karzaj dnes o 09.00 h miestneho času prednesie otvárací prejav. Americké jednotky prišli do Afganistanu krátko po útokoch z 11. septembra 2001, pričom tam pomohli zosadiť Talibanom vedenú vládu, ktorá kryla aktivity teroristickej siete al-Káida. 

Prítomnosť amerických jednotiek v krajine však vyvolala hlboké nepriateľstvo u časti obyvateľstva, ktorá ich pôsobenie vníma ako narušenie zvrchovanosti, alebo im pripisuje podiel na vysokom počte civilistov, ktorí prišli o život počas operácií americkej armády proti Talibanu.

Lója džirga - Veľká rada - je tradičná paštúnska inštitúcia s vyššou právomocou než parlament, zvolávaná pri rozhodovaní o dôležitých záležitostiach. Jej rozhodnutia majú veľkú vážnosť - prezident Karzaj napríklad vyhlásil, že ak rada starších nebude súhlasiť s BSA, nepodpíše ju.

Stanovisko Lóje džirgy k bezpečnostnému paktu s USA oznámia v nedeľu

Afganský prezident Hámid Karzaj dnes v prejave k účastníkom zasadania Lóje džirgy - Veľkej rady - ktoré sa dnes začalo v Kábule, uviedol, že americký prezident Barack Obama ho listom ubezpečil, že bilaterálna dohoda o bezpečnosti (BSA) je v najlepšom záujme Afganistanu.

Obama podľa Karzaja prisľúbil, že americkí vojaci budú do afganských príbytkov vstupovať len v nevyhnutných prípadoch. Práve od tejto požiadavky Karzaj počas rokovaní odmietal odstúpiť a aj kvôli tomu rokovania o detailoch BSA trvali až do stredy neskoro večer.

Jedným z hlavných sporných bodov počas rokovaní bolo aj to, ktorá krajina bude mať jurisdikciu nad americkými vojakmi, ak spáchajú trestný čin v Afganistane. V návrhu sa toto výlučné právo priznáva Spojeným štátom.

Západné médiá v tejto súvislosti pripomenuli situáciu v Iraku, kde Spojené štáty mali v pláne ponechať svoje jednotky aj po roku 2011, ale keďže vláda v Bagdade odmietla zaručiť americkým vojakom trestnoprávnu imunitu, z krajiny sa stiahli napriek pretrvávajúcej nestabilite.

 Karzaj, ktorý v noci nadnes absolvoval telefonický rozhovor s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, pred Lójou džirgou vyjadril presvedčenie, že BSA Afganistanu  stabilitu prinesie. 

Podľa jeho slov po podpísaní BSA môže nastať prechodné obdobie, aby sa Afganistan v priebehu desiatich rokov mohol stať stabilnou krajinou. Dodal, že pri zvažovaní konečného verdiktu o BSA treba vždy brať do úvahy "našu budúcu prosperitu".

V prejave súčasne poznamenal, že miera jeho dôvery v Ameriku "nie je dobrá". "Ja nedôverujem im, oni nedôverujú mne," spresnil. Posledných desať rokov som s nimi bojoval a oni viedli propagandu proti mne, uviedol Karzaj. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu