Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Veriaci v šoku: Pápežovi hrozí smrť, plánujú na neho spáchať atentát!

Pápež František v Brazílii Zobraziť galériu (2)
Pápež František v Brazílii (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Veriaci a tí, ktorí si obľúbili pápeža Františka pre jeho ľudskosť, by sa mali oprávnene začať obávať o jeho život. Podľa popredného talianskeho prokurátora Nicolu Gratteriho jeho snahu o vyčistenie Vatikánu od korupcie ostro sleduje talianska mafia. Tvrdí to muž, ktorý pre svoje aktivity v boji proti organizovanému zločinu strávil 25 rokov pod policajnou ochranou.

"Neviem, či je organizovaný zločin v stave, aby s tým niečo urobil. Ale rozhodne o tom jeho predstavitelia premýšľajú. Mohlo by to byť nebezpečné," cituje ho v stredu spravodajský portál britského denníka Daily Telegraph.

Zdôvodnil to tým, že cirkev si v minulosti "zakrývala oči" pred zločinmi páchanými mafiou. "Mafia celé roky prala špinavé peniaze a investovala, pričom využívala zhovievavosť cirkvi," vysvetlil. Spomenul pritom príklad biskupa pôsobiaceho v Kalábrii, ktorý miestneho "krstného otca" odmietol verejne skritizovať aj po tom, ako ho odsúdil najvyšší súd. Dcére usvedčeného mafiána pritom podľa Gratteriho umožnili vydať sa v jednej z miestnych katedrál.

"Tí, ktorí až doteraz ťažili z vplyvu a bohatstva plynúceho z kostolov, sú stále veľmi nervózni," uviedol prokurátor s tým, že by malo ísť o skupinu Ndrangheta, ktorá je považovaná odborníkmi za jednu z najnebezpečnejších v Taliansku. Podľa Gratteriho sú gangstri väčšinou katolíci a majú silné vzťahy s cirkvou.

František hovoril o potrebe boja proti korupcii naposledy v pondelok. Pomohol si pritom citátom z Biblie, v ktorom Ježiš hovorí o potrebe priviazania hriešnikov ku skale a ich hodení do mora. V máji zase pápež počas vystúpenia na Námestí svätého Petra v Ríme obvinil taliansku mafiu zo "zotročovania ľudí". Jednou zo štyroch menovaných skupín bola aj Ndrangheta.

Napriek tomu, že existujú indície, že mafia môže usilovať o Františkov život, oň s ním hazarduje. Počas dnešnej prvej štátnej návštevy talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana odmietol eskortu prezidentskej stráže a vybral sa do paláca Quirinale nachádzajúcom sa na najvyššom zo siedmich pahorkov v Ríme na svojom aute značky Ford Focus bez policajných áut so sirénami, ktoré zvyčajne sprevádzajú diplomatov centrom Ríma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu