Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Asad vracia úder: Teroristi plnia príkazy zo zahraničia!

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

PEKING - Sýrsky prezident Baššár al-Asad obvinil zahraničie z toho, že vydáva rozkazy "teroristom" bojujúcim proti jeho vláde. Kontroverzný líder to povedal v pondelkovom rozhovore pre čínsku štátnu televíznu stanicu CCTV.

Interview odvysielali v čase, keď Bezpečnostná rada OSN rokuje o rezolúcii, prostredníctvom ktorej chcú mocnosti pod hrozbou sily prinútiť al-Asada odovzdať chemický arzenál.

"Vieme, že títo teroristi sa riadia rozkazmi iných krajín," uviedol al-Asad. Cieľom je podľa neho zabrániť inšpektorom OSN vo vyšetrovaní augustového útoku na okraji Damasku, z ktorého sýrsky prezident obviňuje povstalcov a džihádistov. Západ na čele s USA a Francúzskom je však presvedčený, že ho spáchala al-Asadova armáda. "Tieto krajiny môžu podnecovať teroristov, aby bránili inšpektorom v príchode s cieľom hádzať vinu na sýrsku vládu, ktorá tak nebude schopná implementovať dohodu," dodal v narážke na plán, podľa ktorého sa Sýria zaviazala odovzdať svoje chemické zbrane. 

Sýria už v sobotu predložila Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) všetky údaje o svojich chemických zbraniach a splnila tak prvú požiadavku obsiahnutú v dohode uzavretej medzi Ruskom a USA o likvidácii sýrskeho chemického arzenálu. Damask sa na základe rusko-amerického plánu zaviazal zlikvidovať svoj chemický arzenál pod medzinárodným dohľadom do konca roku 2014. Plán odvrátil prípadný vojenský zásah proti režimu Baššára al-Asada, ktorý presadzovali Spojené štáty. Intervencia mala byť reakciou na chemický útok pri Damasku z 21. augusta, pri ktorom zahynulo údajne až 1400 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu