Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Saddáma Husajna popravia možno už dnes

Saddám Husajn
Saddám Husajn

BAGDAD - Bývalý iracký diktátor Saddám Husajn by mohol byť popravený v priebehu nasledujúcich pár hodín. Podľa agentúry Reuters to povedal nemenovaný vysoký predstaviteľ irackej vlády. Iracký premiér Núrí Málikí už rozsudok smrti podpísal, uviedla agentúra AP.

"Veci sa počas posledných troch hodín zmenili. Boli tu isté problémy... tie sú vyriešené, takže (Saddám) bude pravdepodobne dnes v noci obesený," povedal vysoký iracký predstaviteľ. To, že Saddám bude popravený najneskôr v sobotu povedal krátko predtým aj iracký sudca z odvolacieho súdu Munír Hadad. "Saddám bude popravený dnes alebo zajtra. Už boli prijaté všetky opatrenia," povedal Hadad. "Som pripravený sa popravy zúčastniť, na odklad nie je žiadny dôvod," dodal.

Termín popravy ale stále nie je istý, iracké úrady ho oficiálne nepotvrdili a nevyjadrili sa ani k najnovším špekuláciám, že rozsudok bude vykonaný v najbližších hodinách. Už zo skorších náznakov vyplývalo, že poprava by sa mohla uskutočniť už dnes. Podľa platného zákona totiž nesmú byť popravy vykonávané počas sviatočného obdobia. Od soboty do 7. januára pritom budú moslimovia oslavovať sviatok obete.

Podľa Saddámových právníkov bol bývalý diktátor z amerického vojenského väzenia Camp Cropper pri Bagdade odovzdaný do irackej väzby. Práve odovzdanie Saddáma do rúk Iračanov je považované za jeden z posledných krokov pred plánovanou popravou.

"Americká strana nám oznámila, že prezidenta odovzdala irackým úradom," povedal jeden zo Saddámových obhajcov Chalíl Dulajmí. Podľa nemenovaného irackého predstaviteľa ale Američania odovzdajú Saddáma Iračanom až niekoľko minút pred popravou. To, že je Saddám doposiaľ v americkej väzbe, potvrdilo aj americké ministerstvo zahraničia. V snahe oddialiť popravu podávajú obhajcovia odvolanie. Šestica Saddámových marockých obhajcov poslala podľa agentúry AFP list generálnemu tajomníkovi Kofimu Annanovi a žiada ho v ňom, aby s pomocou medzinárodného spoločenstva vykonaniu popravy zabránil.

Jeden z exprezidentových advokátov, bývalý katarský minister spravodlivosti Nadžíb Naimí, televíznej stanici BBC povedal, že popravu očakáva v najbližších hodinách. "Myslíme, že môže byť popravený do zajtra ako dar irackému ľudu," povedal. Iný z jeho obhajcov podľa agentúry AFP v Ománe povedal, že Saddám bude podľa jeho informácií popravený "v sobotu nadránom". Oficiálne vyjadrenie k termínu exdiktátorovej popravy zatiaľ iracké úrady nevydali. Zástupcovia irackého ministerstva spravodlivosti dnes dopoludnia dokonca odmietli špekulácie, že sa poprava uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu, a hovorili o tom, že pravdepodobnejším termínom je koniec januára. Hlasy, ktoré hovoria o neskoršom dátume vykonania rozsudku sa ozývajú aj teraz.

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že americké sily v Iraku sú pripravené zvládnuť vlnu násilia, která by po vykonaní rozsudku nad Saddámom mohla nasledovať.

Na trest smrti obesením za masaker 148 šiitskych obyvateľov Dudžailu v 80. rokoch bol Saddám odsúdený 5. novembra a 26. decembra potvrdil rozsudok odvolací súd. Poprava má byť vykonaná do 30 dní od vynesenia konečného rozsudku.

Podľa posledných informácií z agentúry AP sa majú okolo 20:00 SEČ zísť v Bagdade zástupcovia úradu irackého premiéra s americkými predstaviteľmi, aby stanovili termín popravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu