Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Dôkazy ho prezradili: Útok chemickými zbraňami má na svedomí Asad

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

VILNIUS - Dôkazy ukazujú, že chemický útok na predmestie Damasku z 21. augusta majú na svedomí jednotky prezidenta Baššára al-Asada, uviedli ministri obrany EÚ na stretnutí v Litve.

"Existuje veľa znakov toho, že chemické zbrane použil sýrsky režim," povedal litovský minister obrany Juozas Olekas. Minister tiež uviedol, že hoci všetci ministri "odsúdili použitie chemických zbraní a podporujú potrestanie tých, čo sú za to zodpovední, existuje veľa možností, ako to urobiť". Ďalší predstaviteľ EÚ, ktorý si prial zostať v anonymite, povedal, že Francúzsko a Dánsko patria medzi krajiny, ktoré podporujú útok na sýrsky režim, zatiaľ čo Taliansko a Španielsko sú skeptickejšie. "Nikto však nepovedal, že bude vojenský zásad odsudzovať, ak k nemu dôjde," povedal predstaviteľ. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v piatok povedal novinárom, že "v Sýrii je potrebná rázna medzinárodná odpoveď". "Medzinárodné spoločenstvo má zodpovednosť podporovať a trvať na všeobecnom zákaze používania chemických zbraní."

V piatok sa majú v Litve, ktorá do konca roka predsedá Rade EÚ, stretnúť aj európski ministri zahraničných vecí, ku ktorým sa má v sobotu pridať americký šéf diplomacie John Kerry. Francúzsky minister Laurent Fabius pred stretnutím vyhlásil, že "ministri zahraničia 28 krajín bloku by mali aspoň zabezpečiť dohodu, ktorá by odsúdila použitie chemických zbraní". "Dôkazy, ktoré nám boli predložené, ukazujú, že za masakrom z 21. augusta pri Damasku bol al-Asad."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu