Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Militanti v Afganistane zaútočili na americkú základňu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Skupina samovražedných atentátnikov zaútočila dnes ráno v Afganistane na americkú základňu pri východnej hranici s Pakistanom. Z miesta hlásili viacero výbuchov, stále prebiehajúcu prestrelku a uzavretie kľúčovej cesty využívanej zásobovacími vozidlami NATO, informovala tlačová agentúra AP.

K zodpovednosti za útok v oblasti Túrkham sa prihlásilo hnutie Taliban. NATO vo vyhlásení potvrdilo "sériu explózií" v oblasti, dodalo však, že žiaden z jeho vojakov nezahynul. Aliancia nezverejňuje informácie o prípadných zranených.

Hovorca guvernéra provincie Nangarhár uviedol, že útok vykonalo niekoľko samovražedných atentátnikov, pričom afganskí a americkí vojaci viedli s militantmi prestrelku. Nad základňou podľa neho lietali vrtuľníky NATO.

Cestu medzi mesto Džalalabad a pohraničným Túrkhamom, dôležitú trasu pre zásobovacie vozidlá NATO, uzavreli, dodal hovorca.

Militanti na oboch stranách hranice často útočia na zásobovaciu cestu, v dôsledku čoho NATO veľkú časť dodávania zásob pre svoje jednotky v Afganistane presunulo z Pakistanu na trasy vedúce zo stredoázijských štátov, dodáva AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu