Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vyšetrujú šesť Nemiek, ktoré mali napomáhať vraždeniu v Osvienčime!

Zobraziť galériu (2)

BERLÍN - Medzi 50-tku bývalých strážcov v Osvienčime, ktorí doteraz žijú v Nemecku, patrí aj šesť žien a práve ich prípadmi sa teraz zaoberá tamojší Ústredný úrad pre vyšetrovanie zločinov nacionálneho socializmu. Podľa vyšetrovateľa Thomasa Willa sú podozrivé zo spoluúčasti na masových vraždách. Všetky majú už okolo 90 rokov a kedysi pracovali ako strážkyne v ženských barakoch.

Začiatkom tohto roka nemecké úrady prišli s nový pokusom o predvedenie prežívších páchateľov holokaustu pred tvár spravodlivosti a doteraz sa im podarilo zatknúť v Aalene na juhu krajiny napríklad údajného strážcu z Osvienčimu Hansa Lipsicha (93). Ten sa však bráni, že bol iba obyčajný kuchár a so zločinmi nemal nič spoločné.

Vyšetrovatelia využívajú zoznamy strážcov z táborov smrti v Osvienčime, Majdanku a informácie vzťahujúce sa k ostatným táborom, aby vyhľadali prípady prežitia podozrivých nacistických vojnových zločincov. Centrálny úrad v Ludwigsburgu pri Stuttgarte od svojho založenia v roku 1958 prešetril už viac než 7000 prípadov.

Ústredný úrad odmietol uviesť mená podozrivých, ktorých v súčasnosti vyšetruje. Zatiaľ bola identifikovaná iba Elfriede Lina Rinkelová, ktorú v roku 2006 deportovali z USA do Nemecka po tom, čo vyšetrovatelia zistili, že pracovala ako dozorkyňa v Ravensbrücku.

Minulý mesiac Centrum Simona Wiesenthala apelovalo na nemeckú verejnosť kvôli pomoci pri hľadaní preživších zločincov z táborov smrti a členov Einsatzgruppen, mobilných eskadier smrti zodpovedných za masové vraždy nevinných.

Lovci nacistov spustili v štyroch nemeckých mestách plagátovú kampaň, na ktorej je vyobrazený vchod do Osvienčimu-Birkenau a za informácie ponúkajú odmenu 25-tisíc eur. Informoval portál guardian.co.uk.

Vyšetrujú šesť Nemiek, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: guardian.co.uk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu