Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Viac ako polovica občanov ČR je za predčasné voľby, zvíťazila by ČSSD

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Viac ako polovica občanov Českej republiky by privítala vypísanie predčasných volieb do Poslaneckej snemovne. Vyplýva to z výsledkov exkluzívneho prieskumu agentúry Median pre Českú televíziu, ktorý sa na vzorke viac ako 1000 respondentov uskutočnil 14.-19. mája.

Ešte vlani bolo za predčasné voľby 70 percent ľudí, pripomenul spravodajský kanál ČT24. Od budúceho vládneho kabinetu ľudia podľa rovnakého prieskumu očakávajú predovšetkým riešenie nezamestnanosti, respektíve korupcie a rozkrádania verejného majetku. V oboch prípadoch sú to priority pre asi 30 percent respondentov.

Zmenu dôchodkového systému očakáva 21 percent oslovených. Podľa Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) by voľby skončili výrazným víťazstvom opozičných sociálnych demokratov z ČSSD pred komunistami, ktorých preferencie mierne prevyšujú aktuálne rovnaké údaje TOP 09, na úroveň ktorej sa dotiahli aj vládni občianski demokrati z ODS.

ČSSD by podľa rovnakého zdroja podporilo 37 percent voličov, KSČM by získala 17 percent hlasov, kým TOP 09 i ODS po 14,5 percenta. Do parlamentu by sa ešte dostali ľudovci z KDU-ČSL so ziskom piatich percent hlasov. Naopak, hranicu zvoliteľnosti by podľa terajšieho prieskumu neprekonala Strana práv občanov-Zemanovci (SPOZ).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu