Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voliči nebudú pred krajskými voľbami dostávať zoznam kandidátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Voliči nebudú mať lepší prehľad o kandidátoch na poslancov a predsedov samosprávnych krajov. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli novelu zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov, v ktorej KDH navrhovalo, aby každý volič najneskôr 15 dní pred krajskými voľbami dostal domov zoznam kandidátov.

V súčasnosti má obec len povinnosť zverejniť ich menoslov "spôsobom v mieste obvyklým". Pätica poslancov za KDH chcela teda dosiahnuť rovnaký stav, ako je pri voľbách do NR SR a Európskeho parlamentu. Tam voliči dostávajú menný zoznam kandidátov priamo domov.

Opoziční poslanci pripomínajú, že voliči priamo rozhodujú o tvorbe zastupiteľského orgánu vyššieho územného celku, a tak sa zúčastňujú na riadení verejného života samosprávneho kraja.

"Podstata priamosti spočíva v tom, že volič sa zúčastňuje vo voľbách osobne, bez sprostredkovateľa a vo vyhradenom priestore upravuje hlasovacie lístky. Pre uplatnenie tohto mechanizmu je žiaduce, aby sa volič oboznámil so zoznamom kandidátov v stanovenej lehote pred dňom volieb a rozhodol sa pre konkrétnu voľbu skôr ako vo vyhradenom priestore v deň volieb," tvrdia. Súčasnú možnosť oboznámiť sa so zoznamom kandidátov uverejneným spôsobom v mieste obvyklým považujú za nepostačujúcu a často z rôznych dôvodov aj nemožnú.

"Uplatnenie práva voliča zoznámiť sa v primeranom čase so zoznamom kandidátov spôsobom, ktorý mu zabezpečí včas sa rozhodovať o svojej voľbe, je nadradené nad argumentáciu ekonomických dôvodov pre zvýšené finančné výdavky verejnej správy po prijatí navrhovanej zmeny zákona," dodalo KDH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu