Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Venezuelská vláda má problém: V krajine dochádza toaletný papier!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CARACAS - Po mlieku, masle, káve a múke v týchto dňoch dochádzajú vo venezuelských obchodoch zásoby ďalšieho základného tovaru - toaletného papiera. Rovnako ako v prípade potravín, aj v kauze dôležitého hygienického vybavenia vláda z nedostatku obviňuje opozíciu a privátny sektor.

Ministerskí úradníci sľubujú, že v dohľadnej dobe dovezú z cudziny aspon 50 miliónov roliek. Prieskum AP vo venezuelských obchodoch ukázal, že toaletný papier buď úplne chýba, alebo z obchodov bleskovo mizne. Podobnú situáciu si vraj nepamätajú v krajine desiatky rokov.

Podľa ekonómov je skutočným dôvodom výpadkov vládna cenová regulácia. V snahe sprístupniť základné tovary nemajetným, vláda nového prezidenta Nicolasa Madura drží ceny pod štátnou kontrolou. "Štátom regulované ceny, ktoré sú nižšie ako ceny trhové, vždy vedú k nedostatku, ako tomu kedysi bývalo v Sovietskom zväze," tvrdí Steve Hanke z univerzity Johnsa Hopkinsa.

Maduro, ktorý sa nedávno stal nástupcom zakladateľa venezuelského socializmu Huga Cháveza, viní z napätia na trhu protivládne sily a privátny sektor, ktoré sa vraj snažia destabilizovať pomery a zvrhnúť vládu. Tá chce riešiť situáciu dovozom 760.000 ton potravín a vagónov toaletného papiera.

Minister obchodu Alejandro Fleming pre miestnu tlačovú agentúru AVN povedal, že za nedostatok toaletného papiera môže "nadbytočný dopyt" vyvolaný kampaňou nepriateľských médií. Normálna spotreba sa podľa ministra pohybuje okolo 125 miliónov roliek mesačne, terajší dopyt je vraj o 40 miliónov roliek vyšší.

"Revolúcia ale občanom toaletný papier zaistí, zásobíme trh tak, že sa situácia upokojí," povedal Fleming. "Dovezieme 50 miliónov, aby sme ukázali, že nás provokatéri nezlomia."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu