Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dôvera v Európsku úniu klesá: Najviac u Francúzov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Dôvera v Európsku úniu je medzi jej obyvateľmi stále nižšia, pričom najskeptickejší sú Gréci a najoptimistickejší Nemci. Vyplýva to z prieskumu americkej agentúry Pew Research Center, ktorý uskutočnili v marci v ôsmich krajinách EÚ - Francúzsko, Česká republika, Británia, Nemecko, Taliansko, Španielsko, Grécko a Poľsko.

Úniu pozitívne vníma v priemere 45 percent Európanov, minulý rok to však bolo až 60 percent. V Grécku EÚ verí len 33 percent opýtaných. Najväčší pokles zaznamenali vo Francúzsku - zo 60 percent minulý rok na 41 percent v súčasnosti. V euroskeptickej Británii má k EÚ pozitívny vzťah 43 percent ľudí, čo je o dve percentá menej než vlani.

"Žiadna krajina nestráca ilúzie rýchlejšie než Francúzsko," tvrdia autori prieskumu, podľa ktorého až 91 Francúzov je presvedčených, že ekonomika ich krajiny je v zlom stave. Až 77 percent ľudí si myslí, že európska ekonomická integrácia zhoršila hospodársku situáciu vo Francúzsku. Väčšina Francúzov neverí, že prezident Francois Hollande je schopný situáciu riešiť - 67 percent vyjadrilo s jeho prácou nespokojnosť.

Opačne si na tom stojí nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej vyjadrilo podporu až 74 percent Nemcov. Toto číslo z nej robí najpopulárnejšieho politika v Európe. Za ňou nasleduje britský premiér David Cameron, ktorému vyjadrilo podporu 37 percent Britov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu