Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podnikaví Poliaci: Zakladajú slimačie farmy, chov ulitníkov si pochvaľujú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: huffingtonpost.com)

VARŠAVA – V Poľsku sa rozmáha nový "biznis" -chov slimákov. Farmári, ktorí sa dali na tento druh podnikania, si pochvaľujú. Dopyt po slimákoch stúpa, a to nielen medzi gurmánmi, ale aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

Informovala o tom agentúra PAP na základe článku, ktoré zverejnili noviny Puls Biznesu. "Výrobná" kapacita poľských slimačích fariem sa pohybuje v rozmedzí od 400 do 700 ton ročne. Tieto odhady sú len orientačné, presné číslo zatiaľ nie je známe. A nezahŕňa ani slimáky, ktoré ľudia nazbierajú v lesoch a na lúkach.

"Viac ako 90 % slimákov ide na export," povedal novinám profesor Maciej Ligaszewski z poľského výskumného ústavu, ktorý sa zaoberá chovom zvierat. Hodnota poľského "slimačieho trhu" tiež nie je známa. "Podľa cien v rôznych európskych štátoch sa hodnota poľskej produkcie slimákov pohybuje okolo úrovne 120 miliónov eur ročne," prezradil novinám Robert Nabrdalik, spolumajiteľ spoločnosti Helixia, ktorá ročne vyprodukuje 70.000 slimákov.

"Všetko, čo prináša chov slimákov, sa môže predať. Francúzske firmy kupujú aj ulity, ktoré potom plnia slimačím mäsom a predávajú ako delikatesu. Z vajíčok sa zase vyrába biely kaviár, ktorý sa exportuje najmä na východ. A lieky zo slimačieho slizu sú veľmi populárne vo Francúzsku a v Taliansku," citujú noviny na záver Grzegorza Skalmowskeho, majiteľa ďalšej slimačej farmy Snails Garden.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu