Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko možno bude mať onedlho nového svätca

Titus Zeman
Titus Zeman (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Slovensko možno onedlho bude mať nového svätca. Kongregácia pre kauzy svätých totiž odobrila dekrétom právnu platnosť diecézneho skúmania v prípade života a mučeníctva pre vieru slovenského saleziána Titusa Zemana (1915-1969).

Týmto úkonom Kongregácia potvrdila, že materiály zozbierané počas prác na kauze v Bratislavskej arcidiecéze na Slovensku v priebehu necelých troch rokov sú platné a bezchybné. To znamená, že práca, ktorú diecézna komisia pre kauzu dona Titusa Zemana v Bratislavskej arcidiecéze odviedla od 20. januára 2010 do 7. decembra 2012, bola ohodnotená ako platná a bezchybná.

Toto bol prvý úkon rímskej fázy tejto kauzy. Po tomto dekréte už bola na Kongregáciu podaná žiadosť o vymenovanie relátora, čiže osoby, ktorá bude pripravovať tzv. Positio, súhrnný dokument pre ďalšie skúmanie. Dnes o tom informoval Peter Novák zo slovenskej saleziánskej provincie.

Dokumenty pre prvý stupeň blahorečenia saleziána Titusa Zemana boli 7. decembra 2012 zapečatené na verejnom záverečnom zasadnutí Arcibiskupského Tribunálu v Bratislave. Po zapečatení dokumentov voskom a pečaťou arcibiskupského úradu boli prevzaté vicepostulátorom kauzy procesu blahorečenia Jozefom Slivoňom.

Ten následne v utajovanom čase dopravil dokumenty Vatikánu, do Kongregácie pre kauzy svätých. Dokumenty obsahovali svedectvá, historické správy či lekárske posudky.

Dokumenty procesu obsahovali niekoľko tisíc strán a boli vyhotovené v slovenčine a taliančine. Pre ich overenie bolo potrebných celkovo 30 000 pečiatok a viac ako 20 000 podpisov notárky. Proces blahorečenia dona Titusa Zemana prebieha v rokoch príprav saleziánskej kongregácie na 200. výročie narodenia ich zakladateľa Jána Bosca (1815 - 2015).

Provinciál rehole Saleziánov dona Bosca na Slovensku don Karol Maník povedal, že je dobré, ak kňazi, mladí ľudia či verejnosť má vzor, ako možno žiť, pomáhať. „Don Titus je pre mnohých príkladom vo vynaliezavosti a vytrvalosti na ceste za svojím povolaním,“ uviedol.

Titus Zeman sa narodil v Bratislave - Vajnoroch 4. januára 1915. Ako dvadsaťpäťročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Po zrušení kláštorov v roku 1950 zorganizoval a viedol tri ilegálne prechody do Talianska. Prevádzal mladých spolubratov, aby mohli pokračovať v príprave na svoje životné poslanie. Pri treťom pokuse bol zatknutý a následne vypočúvaný, mučený a odsúdený na 25 rokov väzenia. V roku 1969, necelých päť rokov po podmienečnom prepustení, zomrel na následky mučenia a väznenia v Bratislave.

Slovensko má v novodobých dejinách zatiaľ vyhlásených štyroch blahoslavených. Gréckokatolíckych biskupov Pavla Gojdiča a Vasiľa Hopka, gréckokatolíckeho kňaza Metoda Dominika Tršku a rehoľnú sestru Zdenku Schelingovú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu