Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hackeri útokom vysmiali Unicredit Bank: Chránilo ju primitívne heslo banka123!

Unicredit bank
Unicredit bank (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA – Hackerský útok, ktorý v pondelok predviedla česká skupina Czechurity, pripomenul jednu z najväčších káuz u nás. Banka, ktorú napadli, mala heslo banka123, teda podobné ako v prípade Národného bezpečnostného úradu, ktorý chránilo heslo nbusr123. Klienti banky sa údajne v tomto prípade nemusia obávať o únik údajov, išlo iba útok na český web banky Unicredit, ktorý bol niekoľko minút mimo prevádzky.

Útok, ktorý prebehol napoludnie, oznámila skupina na svojom účte na Twitteri. Namiesto webu banky mohli klienti vidieť iba oznámenie hackerov: „Vitajte na nových stránkach. S ľútosťou musíme oznámiť, že sa nám všetky vaše peniaze niekam stratili."

Czechurity tak zrejme reagovali na DDoS útoky z minulého týždňa, pretože údajne tento spôsob zosmiešňujú a preferujú "ozajstné umenie". Útočníci totiž nezahltili web, ale prelomili jeho zabezpečenie, ktoré bolo podľa ich tweetu primitívne, cez jednoduché administrátorské heslo "Banka123".

Samotná banka napadnutie nekomentovala. Vydala len krátku správu, že sa ospravedlňuje za výpadok internetového bankovníctva. "Žiadne ďalšie systémy, ako napríklad e-banking, napadnuté neboli," povedal serveru zive.cz hovorca banky Petr Plocek.

V minulosti sa skupina Czechurity dostala do povedomia verejnosti napríklad zverejnením zoznamu zákazníkov firmy CS Link.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu