Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kardináli začnú v Ríme diskutovať o konkláve

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ITA)

RÍM - Kardináli katolíckej cirkvi sa v pondelok zídu vo Vatikáne, aby začali diskusiu s cieľom stanoviť termín začiatku voľby nového pápeža, ktorý nahradí rezignovaného Benedikta XVI. Stretnutie pred takzvaným konkláve, teda zborom kardinálov voliacich nového pontifika, by malo trvať niekoľko najbližších dní.

Stopätnásti vysokopostavení duchovní z celého sveta taktiež podniknú kroky v záujme prípravy samotného očakávaného hlasovania v Sixtínskej kaplnke a budú debatovať aj o ďalšom smerovaní cirkvi a problémoch, s ktorými zápasí. Podľa talianskych médií sa konkláve začne 11. marca a najväčšími favoritmi na v poradí 266. pápeža sú ghanský kardinál Peter Turkson, Brazílčan Odilo Scherer, Talian Angelo Scola, Kanaďan Marc Ouellet či filipínsky arcibiskup Luis Antonio Tagle.

Benedikt XVI. nie je hlavou katolíckej cirkvi štvrtka večera a prináleží mu už len titul "emeritný pápež". Osemdesiatpäťročný Benedikt, ktorý odstúpil ako prvý pápež po dlhých storočiach, sa rozlúčil s veriacimi počas stredajšej audiencie na Námestí Svätého Petra.

Nemecký rodák svoje rozhodnutie zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností. Podľa doterajších pravidiel sa mala voľba jeho nástupcu začať 15 až 20 dní po uvoľnení postu, odchádzajúci pápež však umožnil skorší termín, čo zrejme súvisí s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu