Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fischer prišiel zablahoželať Zemanovi, v hre je aj post veľvyslanca

Miloš Zeman a Jan Fischer
Miloš Zeman a Jan Fischer (Zdroj: SITA)

PRAHA - Neúspešný český prezidentský kandidát Jan Fischer prišiel dnes napoludnie aj s manželkou zablahoželať pred svojím odchodom na dovolenku víťazovi priamych prezidentských volieb Milošovi Zemanovi.

Keď Fischer vypadol po prvom kole z hlasovania, podporil Zemana proti Karlovi Schwarzenbergovi. Po stretnutí novinárom povedal, že sa netýkalo ponúk. V hre je totiž možnosť, že by zamieril do diplomacie, uviedla spravodajská webová stránka iDNES.cz.
      
Expremiér Fischer odchádza s manželkou Danou na dovolenku, na ktorej bude "premýšľať o svojej budúcnosti". Týmito slovami zareagoval na otázku iDNES.cz, či vidí svoju budúcnosť skôr v súkromnom sektore, alebo v práci pre štát.
      
"Od biznisu až po službu pre štát, ako ste pekne povedali, až po pobyt vo verejnom sektore. Uvidíme," uviedol Fischer.
      
Web iDNES.cz priniesol už skôr informáciu s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj z vládnej koalície, že Fischer by po prehre v prezidentských voľbách mohol zamieriť do diplomacie. Zdroj z koalície sa zmienil o veľvyslanectve v Poľsku.
      
O menách veľvyslancov rozhoduje vláda na návrh ministra zahraničných vecí a potom meno odporučí prezidentovi. Ten rozhodnutie schvaľuje a premiér ho kontrasignuje. Potom je dotyčná krajina požiadaná o súhlas s osobou veľvyslanca, a až keď je udelený, býva zvykom meno zverejniť.
      
Zeman už skôr spomenul tiež možnosť, že by sa Fischer mohol vrátiť na post šéfa Českého štatistického úradu. Toto miesto však nie je voľné.
      
Fischer dnes poprel, že by zvažoval politickú spoluprácu s podnikateľom slovenského pôvodu Andrejom Babišom, ako napísal český denník Lidové noviny. A nie je v hre ani to, že by Babiš zaňho zaplatil niekoľkomiliónové dlhy, ktoré Fischerovi zostali po prehre v prezidentských voľbách. Splatenie záväzkov za prezidentskú kampaň je podľa neho "na dobrej ceste", podrobnosti však neuviedol. "Ale určite budem schopný záväzky splniť," vyhlásil Fischer.
      
Nebol veľmi konkrétny ani v súvislosti s rokovaním so Zemanom. "Bolo to stretnutie, ktoré sme si dohodli, keď som Milošovi Zemanovi blahoželal k víťazstvu. Hovorili sme o témach spoločenských a o politike, ako to býva zvykom medzi ľuďmi, ktorí sa poznajú, no možno už 30 rokov," povedal po približne hodinovej schôdzke Fischer. Bývalý premiér, predtým šéf štatistického úradu, sa kvôli voľbám na Hrad vzdal miesta viceprezidenta Európskej banky pre obnovu a rozvoj v Londýne.
      
Zeman dnes po týždňovom odpočinku na Vysočine začal opäť úradovať v Prahe. Hneď po Fischerovi ho navštívil predseda českého Senátu Milan Štěch, informoval web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu