Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Drsná rana pre J&T: Poliaci vylúčili Tatry Mountain Resorts z biznisu desaťročia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: rp.pl)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Firma Tatry Mountain Resorts, za ktorou stojí aj finančná skupina J&T, neuspela pri privatizácii lanoviek na poľskej strane Tatier. Ako informujú poľské portály, hoci vyvinula obrovské úsilie, neprešla do ďalšieho kola, a tak sa o spoločnosť Polskie koleje linowe (PKL), ktorá lanovky vlastní, pobijú iní záujemcovia. Poliaci však hovoria o veľkom prekvapení.

"TMR nepomohla ani spoločná ponuka s obcami Czernichów, Krynica-Zdrój, Szczawnica a Zawoja. Už vôbec nie jesenný vstup na varšavskú burzu. TMR vyvinula naozaj maximálne možné úsilie, aby uspela. Napriek tomu to bolo málo. Poliaci podľa očakávania preferujú domáce riešenie - o dcéru poľských štátnych železníc si to rozdajú domáci záujemcovia Polskie Koleje Górskie, Centrum Targowe "Ptak", Investor Private Equity Fundusz Inwestycyjna Zamknięty Aktywów Niepublicznych a poľské štátne lesy," napísal portál motejlek.com.

Podľa gazety.pl sa pod toto rozhodnutie podpísali aj protesty Poliakov, ktorí si neželali vstup zahraničných investorov, pretože podľa nich išlo o národný poklad. Nečudo však, že práve tí si brúsili zuby na sprivatizovanie PKL, ktorej sa finančne veľmi darilo. V roku 2011 jej čistý zisk dosiahol 9,1 milióna zlotých (približne 2,8 milióna eur) a príjmy až 51,4 milióna zlotých (cca 12,3 milióna eur).

Privatizácia PKL by mala byť ukončená do konca prvej polovice roka 2013, hoci je považovaná za veľmi kontroverznú. Tamojšia Národná bezpečnostná agentúra sa zaoberá jej súladom s právnymi predpismi a niektorí tvrdia, že by mohlo ísť dokonca o zločin.

Negatívny postoj k privatizácii PKL zaujali aj Národná rada pre ochranu prírody a Tatranský národný park. Námietky proti súkromnému investorovi má aj ministerstvo životného prostredia, podľa ktorého môže dôjsť k nepriaznivým dopadom na miestne životné prostredie.

Reakcia Tatry Mountain Resort na našu žiadosť o stanovisko bola veľmi stručná. „K otázkam o  PKL sa nebudeme vyjadrovať,“ uviedla PR manažérka spoločnosti Zuzana Fabianová.

Protesty v Poľsku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu