Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nekompromisná grécka vláda: Štrajkujúcich pracovníkov metra chce prepustiť!

Gréci sú na štrajkujúcich nahnevaní Zobraziť galériu (4)
Gréci sú na štrajkujúcich nahnevaní (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Zamestnanci metra v Aténach, ktorí už ôsmy deň štrajkujú, riskujú, že prídu o prácu. Varovala dnes grécka vláda. Štrajk, ktorým protestujú proti znižovaniu miezd, vyvolal dopravné zápchy a obmedzuje prístup k letiskám, napísala agentúra DPA.

Zamestnanci nenastúpili do práce napriek tomu, že súd začiatkom týždňa vyhlásil ich štrajk za nezákonný. Minister dopravy Kostis Chatzidakis dnes po mimoriadnom zasadnutí kabinetu oznámil, že vláda vyhlasuje stav núdze, čo jej umožní prepustiť zo zamestnania tých, ktorí odmietnu štrajk ukončiť.

 "Ani vláda ani spoločnosť nemôžu byť rukojemníkmi odborárskej mentality," povedal minister po rokovaní s premiérom Antonisom Samarasom. "Vláda to nemôže ignorovať. Nič iné nemôžeme robiť." Prvá reakcia zamestnancov bola nahnevaná. "Neustúpime, budeme pokračovať," citovala agentúra Reuters jedného z odborárskych predákov Antonisa Stamatopulosa.

Gréci sú na štrajkujúcich nahnevaní. Ponosujú sa, že čas potrebný na cestu do práce sa im v dôsledku štrajku strojnásobil a niektorí sú nútení spoliehať sa na drahé taxíky. V Aténach po väčšinu dňa v dôsledku štrajku nepremáva ani prímestská železničná, električková a autobusová doprava.

Štrajk v Grécku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zamestnanci aténskeho metra uviedli, že protestujú proti jednotnému platovému systému, ktorý vláda plánuje pre štátnych zamestnancov a ktorý povedie k zrušeniu ich kolektívnej zmluvy. Grécka vláda chce znížiť výdavky na platy zamestnancov dopravy z 97,7 milióna eur v roku 2012 na 74,6 milióna eur v tomto roku. Priemerný hrubý príjem zamestnanca metra bez nadčasov sa tak zníži z približne 2500 eur na 2038 eur.

Grécka vláda v decembri schválila nové kolo úsporných opatrení potrebných na to, aby krajina naďalej dostávala medzinárodnú finančnú pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu