Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odhalili najväčší kybernetický útok: Tajné dokumenty unikli aj zo Slovenska!

Red october
Red october (Zdroj: internet)

BRATISLAVA – Ruskí odborníci na počítačovú bezpečnosť odhalili zrejme najväčší kybernetický útok v histórii. Vírus s názvom Červený október, špehoval a okrádal vlády a ľudí o tajné a citlivé informácie od roku 2007. Zameriaval sa predovšetkým na ambasády, jadrové výskumné centrá, úrady dozerajúce na obchody s ropou a zemným plynom. Najviac zasiahnutá je východná Európa. Medzi napadnutými krajina sa uvádza aj Slovensko.

 Najsofistikovanejšiu kybernetickú špionáž odhalili vo firme Kaspersky. Okrem klasických počítačov, môže vírus okrádať o dáta aj majiteľov smartfónov a dokáže dokonca vytiahnuť od užívateľov  súbory, ktoré už boli v minulosti zmazané. Podľa odborníkov ide o unikát, keďže pri malware takéto niečo nikdy nezachytili. Nebezpečný je aj z toho pohľadu, že sa vie obnoviť aj po vymazaní z počítača.

Alan Woodward, z University of Surrey povedal pre BBC, že kradne predovšetkým dokumenty word, pdf, excel. Napadnuté počítače si údajne starostlivo vyberá a vyzerá to, že celá operácia bola vopred naplánovaná s jasným účelom.

"Hlavným cieľom útočníkov bolo získať citlivé dokumenty z napadnutých organizácií, ktoré zahŕňali geopolitickú inteligenciu, poverenia k prístupu k utajovaným počítačových systémov a dát z osobných mobilných zariadení a sieťových zariadení," uvádza sa vo vyhlásení Kaspersky.

Red October pomenovali podľa ruskej ponorky z románu Toma Clancyho Hon na červený október. Útočníci vytvoril viac ako 60 domén, cez ktoré spustili útok. Väčšina z nich bola založená v Nemecku a Rusku. Používa špecifickú techniku šifrovania súborov, ktorú využíva v súčasnosti NATO.

Red october
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: internet)

    






 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu