Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Times Square v New Yorku: Nový rok vítal milión ľudí

Na Times Square vítal rok 2013 asi milión ľudí Zobraziť galériu (23)
Na Times Square vítal rok 2013 asi milión ľudí (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Mohutným povzbudzovaním, konfetami a bujarým spevom privítal odhadom milión ľudí o polnoci miestneho času (06.00 h SEČ) príchod nového roka 2013 na námestí Times Square v New Yorku.

Príchod polnoci tradične oznámila žiariaca guľa, ktorá sa po vlajkovom stožiari 60 sekúnd pomaly spúšťala za zvukov piesne Auld Lang Syne. Napísal ju škótsky básnik Robert Burns na základe básne Roberta Aytona a starých ľudových piesní na tradičnú škótsku melódiu. Ide o jednu z najznámejších piesní v anglicky hovoriacom svete, ktorá zaznieva presne o polnoci na Nový rok.

Domácich aj cudzincov predtým zahrievali hviezdy ako Taylor Swift (americká speváčka), Carly Rae Jepsen (kanadská speváčka) a kórejský raper Psy.

Napriek teplotám pod bodom mrazu sa Times Square začalo zapĺňať už v dopoludňajších hodinách. Mnohí si tak chceli zabezpečiť najlepšie miesta na sledovanie diania, ktoré v USA i vo svete naživo vysielajú mnohé televízie. Zábavu prvýkrát po desaťročiach nemoderoval Dick Clark, ktorý zomrel v apríli. Na jednom z kryštálov gule preto bolo vyryté jeho meno.

Žiariaca guľa sa spúšťa na streche mrakodrapu One Times Square, ktorý sa predtým nazýval The Times Tower, od 31. decembra 1907. Vtedy oznamovala otvorenie nového sídla vydavateľa denníka New York Times na Manhattane.

Aj v newyorskom Central Parku spustili o polnoci veľký ohňostroj. Konal sa tam aj tradičný šesťkilometrový silvestrovský beh parkom, ktorého sa zúčastnili tisíce ľudí.

Silvester oslavovali aj v mnohých ďalších mestách na východnom pobreží USA. Západné pobrežie si na to počká až do 09.00 h SEČ. Ako jedni z posledných privítajú nový rok o 11.00 h SEČ v Honolulu na Havajských ostrovoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu