Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čech (43) liečil ženy sexom: Aj v hoteli a s ďalšími troma mužmi!

Jan Jano
Jan Jano (Zdroj: policie.cz)

PRAHA - Pražský mestský súd minulý štvrtok potrestal štrnásťročným väzením muža, ktorý sa vydával za liečiteľa a ponúkal uzdravenie ženám. Z pätnástich obetí vylákal zhruba 2,3 milióna korún (92 000 eur). Za jeho služby mu niektoré pacientky dokonca platili sexom. Verdikt nie je právoplatný, odsúdený sa proti nemu odvolal.

Štyridsaťtriročný Jan Jano podľa rozsudku pôsobil od roku 2007 na rôznych miestach v Česku, najmä na Chomutovsku, v Prahe a Plzni. Policajti ho zadržali tento rok v januári. Sudkyňa Eva Brázdilová uviedla, že Jano postupoval takmer vo všetkých prípadoch podľa svojho osvedčeného scenára: ženy vyhľadával cez internetovú sociálnu sieť, alebo sám ponúkal svoje služby liečiteľa cez inzerát. Vydával sa aj za kaderníka a muža pôvodom z Grécka. Dôverčivým ženám najskôr napísal, že z očí na ich fotografiách vycítil isté problémy, ktoré by dokázal vyriešiť. Niektoré ženy skutočne trpeli dlhodobým ochorením, iné boli zdravé a podvodník im vraj potrebu liečby vnútil s hrozbou, že sa im inak priťaží.

Za sľubovanú pomoc žiadal podľa žalobcu v jednotlivých prípadoch odmenu vo výške desiatok tisíc korún. Niekedy tvrdil, že peniaze sú určené na charitatívne účely, inokedy sľuboval ich vrátenie, čo ale nikdy neurobil, alebo odovzdal len zlomok sumy. Sudkyňa spomenula, že podľa znalcov má Jano silnú schopnosť ovplyvňovať ostatných. "Zneužil nepriaznivú situáciu poškodených, prípadne ich nevyrovnanosť."

U jednej zo svojich obetí ale urobil výnimku. Keď istá tridsaťročná žena nemala peniaze, niekoľkokrát ju prinútil, aby zaplatila sexom. V jednom prípade sa s ňou stretol v hodinovom hoteli, pričom si sem pozval ďalších troch mužov. Žene údajne tvrdil, že skupinový sex je súčasťou liečby. Jano na hlavnom pojednávaní uviedol, že to myslel ako srandu. Spomínané stretnutia sa podľa znalcov silno podpísali na zdraví ženy, ktorá od tej doby trpí psychickou poruchou.

Jano, ktorý bol už v minulosti trestaný, priznal, že sa dopustil podvodu, odmietal ale podozrenie z násilia. Brázdilovej na jeho odsúdenie stačili zhodné svedectvá všetkých poškodených. Jeho obhajca František Výmola uviedol, že by sa mal zvážiť ich podiel na skutkoch, pretože spomínané ženy sú dostatočne inteligentné, aby mohli posúdiť svoje správanie a Janove požiadavky odmietnuť. Súdna psychologička ale vysvetlila, že človeka možno ovplyvniť a nesúvisí to s inteligenciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu