Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zomrela bývalá sopranistka Galina Višnevská

Galina Višnevská
Galina Višnevská (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská sopranistka Galina Višnevská, ktorá prišla v druhej polovici 70. rokov o sovietske občianstvo, keď spoločne s manželom, violončelistom Mstislavom Rostropovičom, opustila v roku 1974 vlasť, zomrela dnes v Moskve vo veku 86 rokov.

Informovali o tom ruské médiá a internetové portály. Rodáčka z bývalého Leningradu sa po úspechoch na domácej scéne v 50. rokoch presadzovala v ďalších dvoch desaťročiach čoraz častejšie aj na vrcholných podujatiach a jej meno sa stalo pojmom na medzinárodnej opernej scéne.

Mnohí ju identifikovali predovšetkým s postavami Tatjany z opery Eugen Onegin a Nataše z Vojny a mieru. Operná diva však bola doma aj v klasickom talianskom repertoári, o čom presviedčala návštevníkov špičkových scén vo svete až do roku 1982, keď sa v parížskej opere rozlúčila so speváckou kariérou.

Matka dvoch dcér si v uplynulých rokoch zahrala aj vo viacerých filmoch, vrátane Sokurovovej snímky Alexandra (2007), uvedenej aj na festivale v Cannes.

Višnevskej udelili celý rad vyznamenaní a ocenení, a to nielen v bývalom ZSSR, ale aj v zahraničí, vrátane Francúzska a USA, napríklad Leninov rad (1973) a titul Národná umelkyňa ZSSR (1966).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu