Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Exprezident George Bush (88) ostáva pre zápal priedušiek v nemocnici

George Bush a George W. Bush
George Bush a George W. Bush (Zdroj: SITA)

HOUSTON - Bývalý prezident USA George H. W. Bush je v stabilizovanom stave v nemocnici v texaskom Houstone, kde ho hospitalizovali pre komplikácie súvisiace so zápalom priedušiek. Informoval o tom v nedeľu hovorca nemocnice.

V posledných niekoľkých dňoch sa stav 88-ročného exprezidenta nezmenil, uviedol hovorca Metodistickej nemocnice George Kovacik, ktorého vyjadrenia priniesla agentúra AP.

Spolupracovníci Busha pôvodne uvádzali, že by ho mohli prepustiť z nemocnice cez víkend. Naďalej však trpel kašľom, preto ostal v nemocničnej liečbe.

Busha vzhľadom na ťažkosti v dôsledku bronchitídy hospitalizovali opakovane, najnovšie je podľa médií v nemocnici už viac ako týždeň. Navštíviť ho prišli okrem iného jeho syn a ďalší bývalý prezident George W. Bush s manželkou Laurou, ktorí žijú v Dallase.

Republikán George H. W. Bush slúžil ako 41. prezident USA v rokoch 1989-93. Je otcom ďalšieho bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha. Bush starší v minulosti pôsobil ako kongresman, veľvyslanec USA, diplomat v Číne, riaditeľ CIA i ako dvojnásobný viceprezident USA za vlády prezidenta Ronalda Reagana.

George H. W. Bush viedol útok proti Iraku po tom, ako Saddám Husajn v roku 1990 vtrhol do Kuvajtu. Hoci Bushova obľúbenosť u verejnosti dosahovala vtedy až 90 percent, v nasledujúcich prezidentských voľbách neuspel proti demokratovi Billovi Clintonovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu