Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Medvedev chce disciplínu na cestách: Pokuty pre vodičov až do výšky 12 500 eur!

(Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev chce výrazne pritvrdiť v boji proti pirátom ciest. Pokuty za vážne dopravné priestupky vo veľkých mestách by podľa neho mali dosahovať závratných výšok.

Podľa agentúry RIA Novosti Medvedev vyhlásil, že v najväčších ruských mestách, ako je Moskva a Petrohrad, by pokuty mali dosahovať až pol milióna rubľov, čo je v prepočte 12 438,83 eur. V menších mestách a na vidieku by stačili pokuty polovičné.

"V pláne je posilniť administratívnu zodpovednosť vodičov za privysokú rýchlosť jazdy, jazdu na červenú, vjazd do protismeru a ďalšie nebezpečné porušovanie predpisov," uviedol ruský premiér.

Súčasná výška pokuty za jazdu na červenú je 500 krát nižšia. Len vlani zahynulo pri  dopravných nehodách v Rusku podľa Medvedeva 28 000 ľudí. 

V ostatnom čase sa z Kremľa ozývajú hlasy požadujúce sprísniť tresty pre nedisciplinovaných vodičov. Ruský parlament v súčasnosti schvaľuje novelu zákona zvyšujúcu postih za šoférovanie v opitosti. Pokiaľ opitý vodič zaviní nehodu so smrteľnými následkami, mal by ísť podľa návrhu poslancov na doživotie za mreže. 

Tento tvrdý prístup proti alkoholu za volantom podporuje podľa nedávneho prieskumu až 60 percent Rusov. Ruskí experti však upozorňujú, že ani výrazné zvýšenie pokút nemusí nebezpečnú jazdu eliminovať. Svoj podiel na súčasnom stave má totiž aj skorumpovaná dopravná polícia. "Problémom nie sú príliš nízke či vysoké pokuty, ale fakt, že skrátka nie sú  dodržované pravidlá. Ak s tým nedokáže nič urobiť dopravná polícia, potom by to mala dokázať celá spoločnosť," povedal šéf Ruskej federácie majiteľov áut Sergej Kanajev.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu