Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Veľký deň pre Chorvátsko: Po oslobodení Gotovinu vypukli obrovské oslavy!

Mladen Markač a Ante Gotovina
Mladen Markač a Ante Gotovina (Zdroj: SITA)

HAAG - Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v piatok zbavil bývalých chorvátskych generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača obvinení z vojnových zločinov počas krvavého rozpadu Juhoslávie a nariadil ich prepustenie. Urobil tak v odvolacom procese. Sudca Theodor Meron usúdil, že pôvodný verdikt bol založený na "nesprávnych predpokladoch".

Gotovina a Markač v roku 1995 v rámci Operácie búrka nariadili útoky na srbské vojenské ciele. Ofenzívu neprežilo 324 Srbov vrátane vojakov a civilistov a svoje domovy muselo opustiť asi 90-tisíc obyvateľov. Jadrom sporu bolo, či boli generáli zodpovední aj za civilné obete a či bolo ich cieľom vyhnať z Republiky Srbskej Krajiny Srbov. Podľa druhostupňového súdu to však nie je možné dokázať aj napriek tomu, že strely vypálené chorvátskou armádou dopadli aj do oblasti vzdialenej niekoľko stoviek metrov od srbských vojenských základní a zasiahli aj okolité dediny.

Gotovina si verdikt vypočul priamo v pojednávacej miestnosti v sídle ICTY v holandskom Haagu. Oblečený mal svetlomodrý oblek, bielu košeľu a tmavomodrú kravatu. Keď už bolo jasné, že súd ho prepustí, usmial sa a podal si ruku s prísediacim Markačom. Pred súdom už oboch mužov čakalo niekoľko stoviek Chorvátov, ktorí verdikt oslávili šampanským spievaním národných chorvátskych piesní. Prepustenie oboch generálov oslávili aj tisícky obyvateľov Záhrebu.

Rozsudok privítal aj chorvátsky premiér Zoran Milanovič. "Zjavne ide o dvoch nevinných ľudí. To však neznamená, že vojna nebola ťažká a krvavá," vyhlásil. "Počas konfliktu prišlo aj k chybám. K chybám, za ktoré by mal byť zodpovedný chorvátsky štát, nie Gotovina a Markač," dodal.

Bývalí chorvátski generáli už pristáli na letisku v Záhrebe. Bývalých generálov viezlo do Chorvátska vládne lietadlo. Záhreb už zaplnili tisícky ľudí, ktorí na tamojšom hlavnom námestí prišli spoločne osláviť ich prepustenie. Ľudia oslavujú prepustenie svojich hrdinov podobne ako príchod Nového roka - mávajú národnými vlajkami a námestím sa ozývajú zvuky zábavnej pyrotechniky. V Srbsku, naopak, sa rozhodnutie ICTY stretlo s hnevom a rozhorčením.

Gotovina a Markač boli v roku 2011 odsúdení na 24 a 18 rokov väzenia za údajné vojnové zločiny spáchané voči srbskej menšine počas vojenskej ofenzívy v roku 1995. Odsúdenie Gotovinu bolo tvrdým úderom pre hrdosť Chorvátov považujúcich sa skôr za obete ukrutností ako páchateľov počas balkánskych vojen v deväťdesiatych rokoch 20. storočia. Podľa sudcov ICTY obaja generáli boli súčasťou kriminálneho sprisahania na čele s bývalým chorvátskym prezidentom Franjom Tudjmanom, ktorého cieľom bolo vyhnať Srbov. Obaja generáli sa proti rozsudku odvolali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu