Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

KĽDR podľa satelitných snímok testovala raketové motory

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Severná Kórea vykonala testy raketových motorov. V pondelok to na základe analýzy satelitných snímok oznámil americko-kórejský inštitút Ústavu medzinárodných štúdií Univerzity Johnsa Hopkinsa. Zistenia podľa expertov naznačujú, že severokórejský režim pokračuje vo vývoji medzikontinentálnych rakiet.

Analýza, ktorú citovala agentúra AP, sa opiera o satelitné snímky miesta na severozápadnom pobreží KĽDR urobené na konci septembra. Severná Kórea odtiaľ v apríli napriek varovaniu Západu vypustila balistickú raketu Unha-3. Raketa, vypustená údajne v rámci mierového výskumu vesmíru, ale niekoľko minút po štarte explodovala, rozpadla sa a zrútila do mora.

Experti si myslia, že od tohto nevydareného testu komunistický režim vykonal najmenej dve skúšky veľkých raketových motorov. Tieto testy sú dôležité pre vývoj nových striel.

Autor správy Joel Wit uviedol, že skúšky veľkých motorov sú "ďalším jasným znakom", že severokórejský raketový program sa posúva dopredu. To, či KĽDR budúci rok na jar vykoná ďalšie skúšky rakiet, ale podľa neho jasné nie je.

Rovnaký inštitút v septembri informoval, že Severná Kórea pravdepodobne v dôsledku dlhotrvajúcich dažďov zastavila výstavbu odpaľovacej rampy pre testy medzikontinentálnych rakiet. Stavba by sa tak vraj mohla zdržať až o dva roky. Pchjongjang sa ale údajne pokúša modernizovať inú rampu, ktorú už k testom využíval v minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu