Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tínedžer si vymyslel útok Rómov, obvinili ho z krivej výpovede

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Z krivej výpovede obvinila česká polícia 15-ročného chlapca z Břeclavi, ktorý si v apríli vymyslel, že sa stal obeťou brutálneho prepadu Rómov. Zranenia, ktoré to mali potvrdzovať, si pri tom spôsobil sám pádom po riskantnom balansovaní na schodisku paneláku. Školákovi hrozí teraz 1,5-ročný trest väzenia, informuje dnes internetový server iDNES.cz.

Tínedžer podľa slov hovorkyne polície v Břeclavi Kamily Haraštovej opakovane nepravdivo uviedol, že bol fyzicky napadnutý na ulici neznámymi páchateľmi, ktorí ho surovým spôsobom zranili. K tejto udalosti podával opakovane lživé vysvetlenia a nepravdivo vypovedal aj v procesnom postavení svedka, a to za účasti sudcu. Malo sa tak stať napriek tomu, že bol výslovne poučený o význame svedeckej výpovede a tiež o následkoch krivého obvinenia a krivej výpovede.

Rovnaký server v júli informoval, že polícia odložila vyšetrovanie predmetnej kauzy a upustila aj od tínedžerovho stíhania za krivú výpoveď, čo však podliehalo ešte schváleniu príslušným štátnym zastupiteľstvom.

Policajná hovorkyňa dnes na vysvetlenie uviedla, že s obvinením chlapca musela polícia vyčkať dovtedy, kým bude právoplatne odložený skutok, o ktorom klamal. Po vypočutí svedkov a ustanovení nutnej obhajoby polícia po konzultácii s okresným štátnym zástupcom vzniesla obvinenie, pretože bolo zrejmé, že chlapcovo jednanie bolo úmyselné.

V prípade potvrdenia viny súdom hrozí za trestné činy krivej výpovede a nepravdivého znaleckého posudku šesť mesiacov až tri roky väzenia, u mladistvých polovica daného trestu, preto 1,5 roka väzenia.

Kamila Haraštová ešte pripomenula, že krivé vysvetlenie podávali v danej kauze aj dve kamarátky zraneného chlapca, ktoré boli pri tom, keď sa zranil. Keďže neboli v procesnom postavení svedkýň, nie sú obvinené z trestného činu. Za zamlčovanie pravdivých okolností a podanie nepravdivého vysvetlenia im však hrozí pokuta až do výšky 50.000 Kč, v závislosti na rozhodnutí príslušného orgánu verejnej správy.

V dôsledku pádu pri riskantnom balansovaní cez zábradlie v obytnom dome prišiel chlapec o ľadvinu a strávil dva týždne v nemocnici. Motívom, ktorý ho viedol k nepravdivej verzii udalostí, bol vraj strach z matky. Prípad vyvolal v Břeclavi a jej okolí eskaláciu protirómskych nálad i množstvo akcií na podporu údajnej obete.

Chlapcova matka sa všetkým Rómom za synovo počínanie ospravedlnila. Oksana Zhyvachivská, súdna prekladateľka ukrajinského pôvodu, ktorej rodina žije v Česku už 12 rokov, z toho šesť v Břeclavi, vrátila s ospravedlňujúcim listom aj 100.000 Kč, ktoré na rehabilitáciu jej syna venoval hitmaker a spevák Michal David. Podľa vlastných slov nechápe, prečo jej syn, ktorého odhalil test na detektore lži, nepovedal, že si zranenia privodil sám. Rómovia ospravedlnenie prijali a rozhodli sa zvažované trestné oznámenie nepodať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu