Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Európske krajiny zastavujú pomoc Ugande, milióny eur sa stratili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KODAŇ - Dánska vláda v stredu oznámila, že pozastavila poskytovanie finančnej pomoci Ugande po zverejnení informácií, podľa ktorých milióny eur zo zahraničia skončili na súkromných účtoch spojených s kanceláriou premiéra v Kampale.

Dánsky minister pre rozvojovú spoluprácu Christian Friis Bach pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že Kodaň toto zistenie "berie veľmi vážne" a vyplácanie ďalších peňazí okamžite zastavila. Ešte minulý týždeň prijali rovnaké opatrenie Švédsko a Írsko, ktoré spoločne s Dánskom podporujú Plán obnovy mieru a rozvoja pre severnú Ugandu. Cieľom iniciatívy je pomôcť tamojšej vláde pri obnove regiónu poznačeného dlhoročným konfliktom.

Ako však upozornil dánsky minister, podľa ugandského kontrolného úradu sa okolo 10 miliónov eur stratilo. Ugandský premiér Amama Mbabazi tvrdí, že o žiadnej sprenevere nevedel. Dánsko chce napriek tomu v podporovaní Ugandy pokračovať, a to prostredníctvom mimovládnych organizácií. Celkový tohtoročný príspevok Kodane pre africkú krajinu by mal dosiahnuť 360 miliónov dánskych korún (48,3 mil. eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu