Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Členky Pussy Riot presúvajú mimo Moskvy: Do väzníc smrti!

Dve členky Pussy Riot presúvajú do vzdialených väzníc Zobraziť galériu (2)
Dve členky Pussy Riot presúvajú do vzdialených väzníc (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dve väznené členky ruskej ženskej punkovej skupiny Pussy Riot presúvajú do väzníc ďaleko od Moskvy, čím obmedzujú možnosti rodín mladých matiek navštevovať ich vo väzení, informoval dnes právnik punkeriek.

Obe odsúdené predtým žiadali, aby vzhľadom na vek svojich detí (štyri a päť rokov) mohli zvyšok trestu stráviť v niektorej z moskovských väzníc. Špeciálna komisia však ich žiadosť minulý týždeň zamietla. Následne sa ich advokáti obrátili na súd v moskovskej štvrti Chamovniki so žiadosťou o odklad výkonu trestu až do času, keď ich deti dovŕšia 14. rok života.

Nadežda Tolokonnikovová (22) by si mala trest odpykávať v časti Ruskej federácie s názvom Mordvianska republika, približne 440 kilometrov východne od hlavného mesta Moskvy. Mariu Aľochinovú (24) presúvajú do Permskej oblasti, ktorá je od metropoly vzdialená viac ako 1100 kilometrov, povedal advokát Mark Fejgin pre tlačovú agentúru Interfax. Informácie však neboli oficiálne potvrdené, spresnila nemecká agentúra DPA.

Tolokonnikovovú a Aľochinovú usvedčili z narušenia verejného poriadku a podnecovania náboženskej nenávisti. Tri členky Pussy Riot vo februári vystúpili v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa s punkovou protiputinovskou modlitbou. Sedemnásteho augusta ich odsúdili na dva roky väzenia.

Tretia z nich, 30-ročná Jekaterina Samucevičová, je už na slobode po tom, ako jej jedinej odvolací súd 10. augusta zmenil dvojročný trest na podmienečný. Dôvodom je malý podiel Samucevičovej na protestnej akcii, keďže ju ochranka katedrály odviedla ešte skôr, než Tolokonnikovová a Aľochinová začali spievať, kričať a tancovať pred oltárom.

Samucevičová sa medzičasom rozhodla obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva so sťažnosťou namierenou na Rusko, ktoré obviňuje z porušenia svojho práva na slobodu slova a svojho nelegálneho zadržiavania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu