Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Syna bývalého kirgiského prezidenta zatkli, mal spreneveriť štátne milióny

Bývalý prezident Kurmanbek Bakijev
Bývalý prezident Kurmanbek Bakijev (Zdroj: SITA)

BIŠKEK - Maxima Bakijeva, syna zosadeného kirgizského prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, zadržala v piatok v Londýne britská polícia na základe medzinárodného zatykača vydaného Kirgizskom a Spojenými štátmi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie prezidenta Kirgizskej republiky.

"Pretože Kirgizsko nemá s Britániou uzatvorenú dohodu o vzájomnom vydávaní zadržaných osôb, Británia teraz zvažuje možnosť vydať Maxima Bakijeva do Spojených štátov. Maxim Bakijev je obvinený z vážnych zločinov, za ktoré mu podľa amerických zákonov hrozí dlhoročný trest väzenia," píše sa ďalej v komuniké. Britské úrady zatiaľ zadržanie syna kirgizského exprezidenta nekomentovali.

Bakijev získal po ľudovom povstaní, pri ktorom prišiel v apríli 2010 o moc, politický azyl v Bielorusku. Pri vzbure opozičných demonštrantov, proti ktorým streľbou zasiahli vládne bezpečnostné sily, zahynulo približne 90 ľudí. Bielorusko opakovanie odmietlo vyhovieť žiadosti kirgizských úradov o vydanie exprezidenta na trestné stíhanie do vlasti.

Maxim Bakijev počas vlády svojho otca stál na čele vládnej investičnej agentúry. Je obvinený z rozsiahlej sprenevery štátneho majetku, ktorá sa pohybuje v miliónoch eur. Kirgizsko pod novým vedením krátko po tzv. druhej revolúcii, ktorá sa rozpútala v apríli roku 2010, požiadalo medzinárodnú policajnú organizáciu Interpol, aby syna bývalého prezidenta zadržala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu