Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Turecký premiér: Sýrske lietadlo prevážalo muníciu ruskej výroby

Zabavený náklad zo sýrskeho lietadla obsahoval komunikačné vybavenie
Zabavený náklad zo sýrskeho lietadla obsahoval komunikačné vybavenie (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes povedal, že sýrske dopravné lietadlo, ktoré v stredu turecké stíhačky prinútili pristáť v Ankare, prevážalo muníciu ruskej výroby a vojenskú výzbroj určenú pre sýrske ministerstvo obrany.

Premiér na tlačovej konferencii prenášanej v priamom prenose ostro odsúdil prepravu vojenského materiálu cez turecký vzdušný priestor. Podľa jeho slov išlo o zásielku ruskej komory pre priemysel a chémiu adresovanú sýrskemu ministerstvu obrany. Všetok zhabaný materiál teraz turecké orgány detailne skúmajú.

Turecké stíhačky F-16 eskortovali sýrsky Airbus A320, ktorý smeroval s 35 cestujúcimi z Moskvy do Damasku, a prinútili ho pristáť v stredu večer na letisku Esenboga v tureckom hlavnom meste. Príkaz na pristátie vydali turecké orgány na základe upozornenia tajnej služby, ktoré dostali, a časť nákladu lietadla skonfiškovali.

Turecko sa diplomatickými kanálmi ohradilo u Ruska aj u Sýrie proti porušeniu medzinárodných dohôd o leteckej doprave. Turecké médiá blízke vláde dnes informovali, že zhabaných bolo 300 kilogramov prijímačov, antén a dielcov pre rakety.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu