Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Útočník z Chrastavy: Prezidentovi ČR poslal 250 Kč na čistiareň

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Útočník z Chrastavy, Pavel Vondrouš (26) zo severočeského Liberca, ktorý 28. septembra vystrelil niekoľkokrát z plastovej airsoftovej pištole na prezidenta ČR Václava Klausa, zaslal hlave štátu 250 Kč (10 eur).

Finančné prostriedky by mali poslúžiť na pokrytie nákladov spojených s vyčistením saka a košele, ktoré mal český prezident oblečené v čase útoku. Informoval o tom internetový server iDNES.cz.

Už skôr adresoval Vondrouš prezidentskej kancelárii email, v ktorom okrem iného napísal: "Nikdy nebolo mojím úmyslom spôsobiť Vám škodu na majetku či Vám privodiť, aj keď len drobné, poranenia. Pre prípad, že sa Vaše sako či košeľa poškodila, som samozrejme pripravený nahradiť Vám spôsobenú škodu." Útočník súčasne vyjadril pripravenosť uhradiť aj bolestné v prípade prezidentovho zranenia. "Prosím Vás o vyčíslenie škody a oznámenie Vášho bankového účtu," dodal. Hrad sa na email rozhodol nereagovať.

Vondrouš, ktorému za trestný čin výtržníctva hrozia dva roky väzenia a prípadne aj trojnásobný trest, ak by jeho čin prekvalifikovali na útok na verejného činiteľa, sa chce na súde obhajovať odvolaním sa na článok 23 Listiny základných práv a slobôd, ktorý občanom dáva právo postaviť sa na odpor každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok ľudských práv a základných slobôd. Podľa strelca z Chrastavy Václav Klaus demokratický systém odstránil. "Domnievam sa tiež, že nešlo o výtržníctvo, pretože pán Klaus na útok takmer nereagoval a pretože ani okolie si môjho konania takmer nevšimlo," dodal.

Už deň po útoku Vondrouš zverejnil na jednej zo sociálnych sietí svoje pohnútky a so značnými gramatickými chybami napísal, že nechcel hádzať nejaké vajíčka, lebo voči tomu sú politici hluchí a slepí. Viacerí psychológovia vyjadrili názor, že obvinený zrejme nie je úplne psychicky v poriadku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu